Luzowanie obostrzeń. Od dziś restauracje znów będą otwarte!



www.horecatrends.pl - 28 maja 2021 10:06


Wreszcie nastał ten dzień! 28 maja restauracje i kawiarnie mogą wrócić do pracy i przyjmować Gości również wewnątrz lokali. Czy Polacy ruszą głodni na gastronomię?

Od piątku 28 maja do co najmniej 5 czerwca restauracje, także te w hotelach oraz placówki gastronomiczne mogą przyjmować klientów wewnątrz swoich lokali, a nie tylko w ogródkach na świeżym powietrzu, jak to ma miejsce od 15 maja.

Gastronomia otwarta od 28 maja

Dzisiaj prawie wszystko wraca do normy.  Gastronomia wraca - w reżimie sanitarnym, warunkiem jest: maks. 50 proc. obłożenia a dystans między stolikami (zajęty może być co drugi stolik, odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m – chyba że między nimi znajduje się przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika).

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Każda osoba wchodząca do restauracji musi mieć zakryte maseczką usta oraz nos. Może je odsłonić dopiero przy stoliku.

Gastronomia otwarta - Polacy ruszą do restauracji

Z badania IQS wynika, że gastronomia może spodziewać się od piątku tłumów, kiedy to ponownie możliwe będzie zjedzenie posiłku przy stoliku w sali.

"Widać to było już po uruchomieniu obsługi w ogródkach dwa tygodnie temu, z czego już skorzystało 36 proc. badanych. Jednak to dopiero początek otwierania sektora po niemal siedmiu miesiącach obsługi tylko na wynos lub z dostawą" - podkreśla "Rz" i dodaje, że po otwarciu gastronomii 65 proc. Polaków planuje skorzystać stacjonarnie z tej oferty.

Gastronomia - krajobraz po lockdownie

 Rok 2020 okazał się wyjątkowo tragiczny dla gastronomii. 

Według szacunków pracę w gastronomii w pierwszym półroczu tego roku straciło nawet ok. 250 tysięcy osób.

Według danych Licznika Strat Lockdownowych straty branży rozrywkowo-kulturalnej  przekroczyły 2,1 mld zł, w gastronomii wynoszą blisko 2 mld zł. Hotelarze i kluby fitness straciły po ok. 1 mld zł.

Z dostępnym danych wynika, że rok po wybuchu pandemii Covid-19 w Polsce i wprowadzeniu pierwszego lockdownu prawie połowa lokali z szeroko rozumianej branży gastronomicznej i eventowej zawiesiła działalność lub została zlikwidowana.