Partnerzy portalu
Maciek Żakowski: Wiele osób na zawsze odeszło z gastronomii

Maciek Żakowski: Wiele osób na zawsze odeszło z gastronomii

Stan sceny restauracyjnej wydaje się bardzo słaby. Czuć jednak wiele serca do walki i tęsknotę za Gośćmi - mówi Maciek Żakowski.

Autor: horecatrends.pl Data: 28 kwietnia 2021 15:13

Horecatrends.pl:  15 maja ruszają ogródki, 29 maja lokale stacjonarne. Czy to dobry termin na odmrożenie gastronomii?

Maciek Żakowski: Każdy jak najbliższy termin jest dobry. Oznacza to także, że już w czerwcu nareszcie Restaurant Week! Przygotowania są bardzo zaawansowane. To będzie edycja dedykowana największym przebojom restauracji, a dzięki nowej wyższej cenie restauracje będą mogły jeszcze bardziej popisać się, by zyskać nowych stałych Gości.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

W jakim stanie jest sektor gastronomiczny po tak długim lockdownie?
Kto najbardziej ucierpiał, a kto najmniej?

Stan sceny restauracyjnej wydaje się bardzo słaby. Czuć jednak wiele serca do walki i tęsknotę za Gośćmi. Najbardziej ucierpiały restauracje wielkopowierzchniowe w centrach miast. Najmniej osiedlowe pizzerie, burgerownie czy sushi.

Co jest teraz najważniejsze w przygotowaniach do ponownego otwarcia?

Najważniejszy jest Zespół. Wiele osób na zawsze odeszło z gastronomii, część wróci. Oraz wsparcie ze strony wierzycieli, z których część zachowała się w ostatnim półroczu bardzo partnersko, a część w niedopuszczalny sposób, który z pewnością będzie im zapamiętamy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz