Z cukinią można przyrządzić np. placki ziemniaczane czy tartę. Hitem popularności cieszy się jednak makaron z cukinii, którego nawet nie trzeba gotować. To świetna, niskokaloryczna przekąska w sam raz na wiosnę.
Makaron z cukinii to świetna opcja dla osób, które chcą zrezygnować z tradycyjnego makaronu na rzecz zdrowszej alternatywy. Jest to po prostu cukinia pocięta na cienkie paski lub w kształt makaronu spaghetti.
Dzięki makaronowi z cukinii można zredukować spożycie węglowodanów, co jest szczególnie ważne w diecie odchudzającej, niskowęglowodanowej lub keto (nie powoduje wyjścia z ketozy). Jest ponadto bezglutenowy i niskokaloryczny (17 kcal/100 g produktu, podczas gdy ugotowany makaron pszenny to ok. 140 kcal). Często jest wybierany przez osoby dbające o linie, a jednak nie potrafiące odmówić makaronowych dań.
Istnieją różne sposoby przygotowania makaronu z cukinii. Można użyć specjalnego urządzenia, tzw. spiralizera do warzyw, który w łatwy sposób przetnie cukinię na cienkie paski przypominające makaron. Podobny efekt uzyska się także stosując temperówkę do warzyw. Wreszcie, można też użyć obieraczki do warzyw lub noża kuchennego, aby uzyskać makaron z cukinii.
Cienki makaron z cukinii gotuje się krótko, przez około 2-3 minuty w osolonej wodzie lub na parze. Kolejna opcja to smażenie go na patelni przez kilka minut. Makaron z cukinii może też być jedzony na surowo, jako dodatek do sałatek lub jako przystawka.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Przygotować makaron z cukinii za pomocą spiralizera lub obieraczki.
Krok 2. Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu z oliwą z oliwek. Smażyć cebulę i czosnek przez minutę, aż cebula zmięknie, ale się nie zrumieni. W trakcie gotowania posypać płatkami czerwonej papryki, papryką w proszku i doprawić solą. Smażyć przez około 2 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Krok 3. Dodać rozgniecione pomidory i kostkę bulionową rozpuszczoną w 1/4 szklanki wrzącej wody, a następnie tymianek. Wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż sos nieco się zredukuje. W razie potrzeby doprawić większą ilością pieprzu i soli. Na koniec, gotując na wolnym ogniu, dodać gęstą śmietanę, wymieszać i gotować przez kilka minut.
Krok 4. Dodać makaron z cukinii i wszystko dobrze wymieszać. Dusić na wolnym ogniu, aż cukinia się ugotuje, ale nadal będzie chrupiąca.
Krok 5. Doprawić do smaku i natychmiast podawać na gorąco z tartym parmezanem, dodatkowym tymiankiem, płatkami czerwonej papryki i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Składniki:
Przygotowanie krok po kroku:
Krok 1. Za pomocą spiralizera lub obieraczki pokroić cukinię na makaron. Odłożyć na bok.
Krok 2. Połączyć bazylię i czosnek w robocie kuchennym i miksować, aż zostaną grubo posiekane. Powoli dolewać oliwę z oliwek, gdy robot kuchenny jest włączony.
Krok 3. Zeskrobać boki robota kuchennego gumową szpatułką po jego wyłączeniu. Dodać sok z cytryny i parmezan i zmiksować całość ponownie. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 4. Połączyć makaron z cukinii i pesto. Mieszać, aż makaron z cukinii będzie dobrze pokryty. Opcjonalnie udekorować pomidorami. Podawać w temperaturze pokojowej lub schłodzone.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.