Partnerzy portalu
Malka Kafka: "Plotkę" o otwarciu gastronomii 18 maja traktuję jako kontrolowany przeciek Malka Kafka, właścicielka i założycielka sieci wegańskich restauracji Tel Aviv Urban Food/ fot. PTWP

Malka Kafka: "Plotkę" o otwarciu gastronomii 18 maja traktuję jako kontrolowany przeciek

Autor: MB; www.horecatrends.pl Data: 07 maja 2020 08:14

- Rząd zaskoczył nas zamknięciem gastronomii, więc również może zaskoczyć nas otwarciem. "Plotkę" o planowanym na 18 maja otwarciu traktuję jako manipulację, kontrolowany "przeciek". "Nie mówimy tego oficjalnie, bo nie chcemy brać odpowiedzialności, gdybyśmy jednak zmienili zadanie, ale przygotujcie się". My również przygotowujemy się. Jesteśmy na to gotowi od dawna - mówi serwisowi www.horecatrends.pl Malka Kafka, właścicielka i założycielka sieci wegańskich restauracji Tel Aviv Urban Food.

- Być może te dwa miesiące nauczyły nas wspólnego szacunku i partnerstwa. Przynajmniej w mojej firmie obserwuję zrozumienie sytuacji ze strony załogi. Wszyscy zawinęli rękawy i stanęli na froncie, mimo, obniżenia etatów i stawek. Ale spotkaliśmy się z pracownikami i wytłumaczyliśmy jak wygląda to od strony ekonomii całej firmy. Dzięki solidarnej postawie nikogo nie zwolniliśmy z powodu covid, co skutkuje tym, że kiedy rośnie ruch, mamy kim zapewnić produkcję i usługi. Na rynku zostaną koncepty, które albo miały duży zapas gotówki, albo potrafiły wzrosnąć na wstrząsie. Analizowałam dzisiaj dlaczego w liście formatów gastronomicznych, które rozwijają się podczas kryzysu jest tyle konceptów z jedzeniem roślinnym. Po pierwsze, mamy pewną pozafinansową misję, która napędza do działania, po drugie nasi goście (teraz klienci; trudno przestawić się na nowe nazewnictwo) są oddani tej idei i chcą pomóc przetrwać swoim love-brandom. Mintel opublikował ekstrakt z badania na temat najważniejszych trendów na globalnym rynku żywności i napojów na najbliższą dekadę. Pierwszy trend "Firma Zmiana: Sukces odniosą firmy, które zadbają o zdrowie planety i jej mieszkańców". Badanie było przeprowadzone przed covid, pandemia jeszcze ten trend wzmocni. Ja już zapraszam restauratorów, który są zainteresowani roślinną gastronomią do kontaktu. Warto - zapewnia Malka Kafka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz