Partnerzy portalu
Marcin Kuc, Jaja w kuchni: Wielki szacunek dla szefów kuchni, którzy dostosowali menu do warunków dowozu Marcin Kuc, „Jaja w kuchni”, fot. materiały prasowe

Marcin Kuc, Jaja w kuchni: Wielki szacunek dla szefów kuchni, którzy dostosowali menu do warunków dowozu

W piątek, 13 marca, premier Mateusz Morawiecki ogłosił zamknięcie lokali gastronomicznych w związku z pandemią koronawirusa, O skutkach tej decyzji i funkcjonowaniu segmentu HoReCa w tym trudnym czasie rozmawiamy z Marcinem Kucem, kucharzem i gastrocelebrytą znanym jako „Jaja w kuchni”.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 20 marca 2020 14:08

Horecatrends.pl: Jakie Twoim zdaniem już są, i będą pojawiać się kolejne skutki biznesowe i ekonomiczne dla całej branży gastronomicznej spowodowane pandemią koronawirusa?

Marcin Kuc, „Jaja w kuchni”: Poza oczywistymi skutkami ekonomicznymi warto skupić się na skutkach wizerunkowych. W tej trudnej sytuacji warto obserwować zachowanie restauratorów i zwyczajnie zapamiętać, kto jak się zachował. Czy podjęto walkę o utrzymanie załogi, czy zwyczajnie ludzie zostali pozostawieni sami sobie. Obserwuję wielkie serce ludzi prowadzących restauracje, którzy nawet w tak ciężkim czasie wspierają pracowników służby zdrowia. Obserwuję także działania, których konsekwencją może być jedynie ostracyzm po przywróceniu normalności.

Wiele restauracji zdecydowało się na działanie w opcji „na wynos”. W jakim stopniu według Ciebie rekompensuje to straty związane z zamknięciem lokali?

Opcja na wynos nie rekompensuje strat, ale pozwala często na zachowanie minimalnych przychodów, a co za tym idzie utrzymanie zespołu. Pamiętajmy o ogromnych prowizjach firm przewozowych, które biorą pieniądze zarówno od restauracji, jak i zamawiającego. Często to nawet 30% wartości zamówienia. Wielki szacunek dla szefów kuchni, którzy dostosowali swoje menu do warunków dowozu. Jeśli do tego nie produkujemy tony plastiku jak większość cateringów, tym większy szacunek i tym, moim zdaniem, większy sukces gdy wrócimy do spokojniejszych czasów.

Jakie działania ze strony rządu są niezbędne, żeby wesprzeć gastronomię w tym trudnym czasie?

Kontrolowany przez Jarosława Kaczyńskiego rząd jak zwykle pokazał przedsiębiorcom środkowy palec. Propozycje przesunięcia ZUS-u, śmieszna kwota pomocowa, która nie wystarczy na pensję dla jednej osoby (a jest przyznawana, gdy zatrudnionych jest minimum 9), czy zaniechanie kontroli na czas zamknięcia. Nie spodziewałem się po tych ludziach niczego dobrego, ale to jest zwyczajne splunięcie w twarz ludziom, którzy pracują i to pracują naprawdę ciężko.

Mam wrażenie, że gdy to wszystko się skończy, wielu szefów kuchni zwróci swoje oczy w stronę mniej wykwintnego stylu serwowania dań. Stoimy przed szansą na rewolucję i wzrost znaczenia street foodu.

O dobrych praktykach, o tym jak można pomóc i czasem też o przykładach ludzkiej podłości będę mówił w specjalnym cyklu „Gastro w czasach zarazy” w Radio Kampus w mojej audycji w poniedziałki o 20:00. Od siebie dodam, że pragnę, by wszystko było już dobrze i żebym mógł znów zjeść coś pysznego na Nocnym Markecie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.