Partnerzy portalu
Marcin Wachowicz: gastronomia nigdy nie była zsolidaryzowana Marcin Wachowicz, właściciel takich lokali jak AIOLI, Banjaluka, MOMU czy Sing Sing / fot. PTWP

Marcin Wachowicz: gastronomia nigdy nie była zsolidaryzowana

– Wiele osób, które od lat pracowało w gastronomii, mówię tu o kelnerach, przez pandemię  zmieniło branżę i już pewnie nie wróci do gastronomii. Tym bardziej, że nie wiadomo, jak gastronomia będzie dalej wyglądać. Nie wiadomo, czy nie będzie kolejnego lockdownu – powiedział portalowi horecatrends.pl Marcin Wachowicz, właściciel takich lokali jak AIOLI, Banjaluka, MOMU czy Sing Sing.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 10 lutego 2021 16:27

Marcin Wachowicz w rozmowie z nami ocenił wpływ pandemii na rynek pracy w gastronomii.

– Teraz dużo zmieni się na rynku pracy. Wiele osób, które od lat pracowało w gastronomii, mówię tu o kelnerach, przez pandemię spróbowało automatycznie swoich sil w innych branżach. Dotyczy to ludzi młodych, studentów, ale też tych, którzy czasem zasiedzieli się trochę w gastronomii. Dużo ludzi, którzy pracowali na umowę zlecenie, zostało bez pomocy. My staraliśmy się dużą liczbę osób utrzymać, ale też nie było nas stać, żeby zatrzymać wszystkich. Teraz ludzie będą szukać pracy, bo w Polsce nie ma zawodowych kelnerów, tylko jest to zawód przeczekania dla młodych ludzi, przystankiem w ich życiu. Duża część tych ludzi już znalazła nową pracę. Zmienili branżę i już pewnie nie wrócą do gastronomii. Tym bardziej, że nie wiadomo, jak gastronomia będzie dalej wyglądać. Nie wiadomo, czy nie będzie kolejnego lockdownu. Może też dlatego, że gastronomia to grupa, która nigdy nie była zsolidaryzowana. Tu jest tak dużo indywidualistów, że ciężko zgrupować się i tworzyć całość, żeby się przeciwstawić, chociaż powstają różne stowarzyszenia jak Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej, która szykuje zbiorowy pozew – wyjaśnił restaurator. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– Natomiast mówiąc o pracownikach, w miejsce tych, którzy odeszli, pojawią się nowi. Praca kelnera to dobra praca dla młodych ludzi, którzy mają codzienny dopływ gotówki. Natomiast w gastronomii na pewno zostaną profesjonaliści, bo ciężko sobie wyobrazić, żeby nagle szef kuchni przebranżowił się np. w mechanika. Na pewno na rynku będą też zmiany finansowe i potrwa to do końca tego roku. Bo żeby nadrobić rok braku pracy i to co straciliśmy przez ten rok, to jak liczyliśmy, będziemy musieli pracować na to trzy lata. I to pod warunkiem, że uda się wszystko na nowo dobrze poukładać, zmotywować ludzi i wprowadzić te standardy, które miały miejsce wcześniej przed pandemią – dodał.

Czytaj więcej w strefie premium na portalspozywczy.pl: Marcin Wachowicz: ludzie potrzebują knajp jak powietrza (duży wywiad)

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Gość

    chłop wie co mówi
  • Gość

    chłop wie co mówi

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.