×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Marynata do kurczaka z grilla Magdy Gessler. Jak sprawić, żeby mięso było soczyste?
Magda Gessler proponuje, by kurczaka na grilla marynować w jogurcie naturalnym. |Fot. Kuchenne Rewolucje/Facebook

Marynata do kurczaka z grilla Magdy Gessler. Jak sprawić, żeby mięso było soczyste?

Autor: Witold Stech Data: 29 kwietnia 2023 11:01

Majówkowe grillowanie czas zacząć. Wśród mięs, które najczęściej lądują na ruszcie, króluje oczywiście kurczak. Nic dziwnego, bo to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Magda Gessler zdradziła tajniki przygotowania marynaty do tej potrawy.

  • Marynata z jogurtem naturalnym sprawi, że kurczak grilla będzie soczysty.
  • Mięso kurczaka dobrze jest zamarynować przed grillowaniem na co najmniej 12 godzin.
  • Grillować należy je, gdy uzyska ponownie temperaturę pokojową.

Kurczak to jedno z najchętniej grillowanych mięs i nadaje się do tego praktycznie każda jego część. Najlepiej sprawdzą się udka, skrzydełka, pierś i filet z kurczaka. W przypadku udek i skrzydełek warto zwrócić uwagę na ich grubość. Dzięki temu unikniemy sytuacji, kiedy mięso jest w środku surowe, a na zewnątrz przypieczone.

Jak grillować kurczaka? Marynata to podstawa

Dobry kurczak z grilla nie obejdzie się bez aromatycznej marynaty, to ona nadaje mięsu charakterystyczny smak i zapach. Można skorzystać z gotowych marynat z marketów, ale najlepiej przygotować ją samodzielnie. Wystarczy kilka prostych składników, takich jak olej, ocet balsamiczny, miód, sól, pieprz, zioła i przyprawy. Wszystko należy dokładnie wymieszać i wstawić mięso do zamarynowania na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Grillowanego kurczaka można zaserwować np. z sałatką. | fot. Pixabay

Marynata do kurczaka z grilla wg Magdy Gessler. Jak go zrobić?

Dzięki odpowiedniej marynacie mięso zostanie zmiękczone przed grillowaniem i po zdjęciu z rusztu będzie soczyste, a nie przesuszone. Restauratorka Magda Gessler radzi, by bazą do marynaty dla piersi z kurczaka był jogurt naturalny, który zapewni daniu odpowiedni poziom wilgoci.

Składniki na marynatę do kurczaka z grilla:

  • podwójny filet z piersi kurczaka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • świeże zioła, np. rozmaryn
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz czarny mielony i pół płaskiej łyżeczki soli do smaku

Marynata do kurczaka z grilla - przepis Magdy Gessler krok po kroku

Krok 1. Jogurt, 3-4 łyżek oliwy z oliwek i sok z cytryny należy wlać do miski. Czosnek należy przecisnąć przez praskę i dodać do pozostałych składników.

Krok 2. Całość po wymieszaniu doprawić solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Wymieszać ponownie.

Krok 3. Mięso z kurczaka powinno być osuszony przed zanurzeniem w marynacie. Należy je w niej wymieszać, otaczając je z każdej strony.

Krok 4. Zamarynowane mięso włożyć do lodówki owijając folią miskę. Przechowywać do najmniej 12 godzin. Grillować, gdy mięso uzyska temperaturę pokojową po wyjęciu z lodówki.

Jak grillować marynowanego kurczaka?

Sam proces grillowania nie jest przesadnie skomplikowany. Temperatura na ruszcie powinna wynosić około 200-220 stopni Celsjusza. Dzięki temu mięso będzie się równomiernie piekło i nie będzie przypieczone z jednej strony, a surowe z drugiej.

Układamy kurczaka na grillu jedną stroną. Po kilku minutach powinno się przewrócić kurczaka i piec z drugiej strony. W zależności od grubości mięsa, cały proces grillowania powinien zająć około 20-30 minut.

Z czym podawać kurczaka z grilla?

Ulubione dodatki, takie jak np. świeża sałata, warzywa grillowane lub pieczone ziemniaki będą świetnie pasować do grillowanego kurczaka. Smaku dodadzą także ulubione sosy.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz