×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
MasterChef Magda Nowaczewska szefową kuchni Moodro (WIDEO)
Magda Nowaczewska, szefując kuchni Moodro Bistro&Cafe chce wprowadzać do menu kolejne wegetariańskie dania. Fot. Panowie od marketingu

MasterChef Magda Nowaczewska szefową kuchni Moodro (WIDEO)

Autor: Katarzyna Gubała Data: 30 marca 2023 08:00

MasterChef Magda Nowaczewska od marca jest szefową kuchni Moodro Bistro & Cafe w Muzeum Śląskim w Katowicach. - Moja kuchnia to comfort food w świeżej i prostej oprawie, płynący prosto z serca. Kieruję się przede wszystkim smakiem, ale równie ważny jest dla mnie wygląd talerza, przecież podczas jedzenia działają wszystkie zmysły! - mówi horecatrends.pl Magda Nowaczewska.

- W menu Moodro Bistro & Cafe pojawi się sporo nowych pozycji dań wegetariańskich, chcę zaskoczyć gości nie jedzących mięsa zdrowymi i smacznymi talerzami - zapowiada nowa szefowa kuchni bistro w Muzeum Śląskim w Katowicach.

Magda Nowaczewska, z wykształcenia inżynier biomedyczny, w 2016 r. wygrała 5. edycję programu MasterChef. Po programie ukazała się jej książka kulinarna ‘’Z miłości do gotowania’’. Została szefową kuchni Śląskiej Prohibicji na Nikiszowcu w Katowicach, gdzie tworzyła menu od początku istnienia restauracji. Potem przyszedł czas realizację planów macierzyńskich - jest mamą Beńka, który dziś ma prawie 2,5 roku.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Od 1 marca 2023 r. Magda Nowaczewska szefuje kuchni bistro Moodro Bistro & Cafe, które mieści się w jednym ze szklanych budynków Muzeum Śląskiego. Lokal ma świetny widok na panoramę miasta i nowoczesny wystrój, tonie w świetle i roślinach. To miejsce znane i lubiane przez mieszkańców miasta, ale i zwiedzających muzeum, i turystów. Menu obowiązujące w drugiej połowie marca 2023 r. jest kombinacją smaków znanych już z poprzednich miesięcy oraz nowości obecnej szefowej kuchni.

Michy i tosty francuskie z efektem ''wow''

Moodro to miejsce znane ze śniadań. Właścicielka bistro zawsze przykładała do nich szczególną uwagę i tak jest nadal.

- Serwujemy rzemieślnicze wypieki, takie jak pieczywo foremkowe, chałki maślane, buły, własnego wypieku. W menu obok klasyków pojawiły się bowle śniadaniowe, pełne superfoods i świeżych, sezonowych składników - cieszą się dużym powodzeniem. Jeden z nich to Micha Pełna Białka z zieloną quinoa, grillowanym halloumi, zatarem, jajem, awokado, ogórkiem marynowanym w jaśminie, ziarnami i kiełkami, prażoną cieciorką i oliwą - mówi horecatrends.pl Magda Nowaczewska.

- Drugą propozycją jest to Bowl Superfoods na słodko z granolą Moodro z orzechami i kokosem, ‘’nutellą’’ daktylową bio, sezonowymi owocami w sosie karmelowy, jogurtem kokosowym, gryką i pyłkiem kwiatowym - oczywiście granolę oraz ‘’nutellę’’ daktylową bio - krem wegański bez cukru, produkujemy sami. Planujemy, by w niedalekiej przyszłości nasi goście mogli Nasze rzemieślnicze wyroby i pozycje z karty kupić na wynos - zapowiada chefowa.

Nowością są też tosty francuskie, ale podane w stylu Magdy - tosty z chałki maślanej, z ręcznie ucieranym różanym kremem angielskim. Do tego mus mascarpone z pomarańczą, wiśnie w sosie jaśminowo jagodowym, kruszonka cornflakes i płatki róży.

- Michy i tosty francuskie z sukcesem konkurują ze śniadaniowymi klasykami. Przykładamy olbrzymią uwagę nie tylko do smaku, ale również do wyglądu. Jesteśmy dumni, jeśli gość przywitany naszym talerzem reaguje „wow”. Dopieszczamy dania świeżymi ziołami, płatkami kwiatów i szczyptą ziaren. Nieustannie produkujemy sosy, wywary, musy i pikle, nie mamy dnia wolnego - śmieje się szefowa kuchni Moodro.

Więcej dań wegetariańskich

Zachwycać mają też dania wegetariańskie, których w menu Moodro jest coraz więcej i będzie ich przybywać.

- Moja propozycja podania hummusu to grillowane, młode karotki z miodem, domowy hummus bio, korzeń pietruszki, kruszona feta grecka, domowe pesto, prażona cieciorka i komosa ryżowa, oliwa DOP oraz zioła i ziarna. Chciałabym aby Moodro stało się miejscem mocno kojarzonym z pyszną kuchnią bezmięsną, ale również potrafiło zaskoczyć niejednego mięsożercę. W menu nie zabraknie też propozycji z rybą w roli głównej, między innymi serwujemy pstrąga wędzonego z lokalnej hodowli. ‘’Ten z Białej Przemszy’’ to pstrąg wędzony, gratin - ziemniak z tymiankiem, sos tatarski z jabłkiem, pikle cytrusowe, suszona koniczyna i dużo ziół. Są też pierogi z krupniokiem i pieczonym jabłkiem czy bulion podawany z pyzą wypełnioną szarpaną kaczką - mówi Magda Nowaczewska.

Menu dla dzieci w Moodro - jak u cioci, jak u mamy, jak u babci

Chefowa kuchni Moodro Bistro wprowadziła również nowe menu dla dzieci.

- Chciałabym, aby były to propozycje, które sama chętnie dałabym swojemu dziecku. Jest kotlecik mielony z dodatkiem drobiu, puree ziemniaczane i mizeria jak u mamy. Są pierogi ręcznie lepione z twarogiem ze skórką pomarańczy oraz musem z owoców leśne, jak u babci. Zupa to krem z pieczonego buraka z śmietaną, jak u cioci - wylicza.

- Moja kuchnia w Moodro to naturalny comfort food, płynący z serca. Kuchnia wielu tradycyjnych smaków, gdzie i mięsożerca, wielbiciel śląskiej kuchni i wegetarianin znajdą coś dla siebie. Zależy mi aby dania wyglądały jak obraz, prosty, a zarazem piękny  i bardzo dobrze smakowały. Chcę, by goście czuli się tu dobrze – zarówno rodzice, którzy wpadają tu na śniadania z dziećmi, jak i ci, którzy przychodzą wieczorem wypić lampkę dobrego wina, posłuchać w tle muzyki i zjeść pyszne danie główne - podsumowuje Magda Nowaczewska, nowa szefowa kuchni Moodro.

 

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz