Partnerzy portalu
MAX niezadowolony z poziomu swoich emisji gazów cieplarnianych MAX Burgers to pochodząca ze Szwecji sieć restauracji szybkiej obsługi

MAX niezadowolony z poziomu swoich emisji gazów cieplarnianych

Sieć restauracji MAX Burgers oszacowała poziom swoich emisji gazów cieplarnianych w 2020 r. Firma nie jest zadowolona z uzyskanego wyniku. Zamierza wzmocnić działania służące dalszej redukcji.

Autor: horecatrends.pl Data: 08 lipca 2021 13:27

 

MAX Burgers to pochodząca ze Szwecji sieć restauracji szybkiej obsługi. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

 

- W ubiegłym roku redukowaliśmy emisje wolniej niż zakładaliśmy. Wynika to częściowo ze zwiększonej sprzedaży burgerów mięsnych. W 2021 roku musimy podjąć większy wysiłek, jeszcze lepiej zmieniać menu i ułatwiać naszym gościom wybór dobrych burgerów o niskim wpływie na klimat- mówi Kaj Török, Chief Sustainability Officer, MAX Burgers

Neutralność klimatyczna

W roku 2008 firma osiągnęła neutralność klimatyczną (ISO 14021), a w 2018 – klimatyczną pozytywność. Czyni to, absorbując z atmosfery 110% swoich emisji przez nasadzenia drzew w strefie tropikalnej (zgodne z certyfikatem Plan Vivo, a więc realizowane z dbałością o lokalne ekosystemy i rolnictwo). Dzięki MAX rosną już 3 miliony drzew, wiążąc z atmosfery dwutlenek węgla. Niezbędnym elementem procesu jest oczywiście precyzyjne ustalanie wysokości emisji – od pól rolników, przez dostawców, restauracje, po kurierów firm dostawczych i gości korzystających z linii drive.

Redukcja CO2

MAX stawia nie tylko na pochłanianie więcej gazów cieplarnianych niż emituje, ale też na redukcję CO2 w przeliczeniu na 1 SEK sprzedaży. W 2013 było to 53 g. W 2020 już tylko 40 g, a więc o 24% mniej. Firma dąży do utrzymania tempa redukcji zgodnego z wytycznymi porozumienia paryskiego – 4% rocznie. W pandemicznym roku 2020 poziom redukcji wyniósł niestety tylko 2%.

Polskie restauracje MAX Burgers mają w ofercie 9 burgerów bezmięsnych. Ich produkcja wiąże się ze zdecydowanie mniejszym śladem węglowym niż tych z czerwonym mięsem. W większości bazują one na autorskim pomyśle MAXa na roślinną „wołowinę” – delifresh plant beef. Na życzenie gościa niemal każdego burgera w ofercie MAX można spersonalizować poprzez zastąpienie wołowiny kotletem roślinnym.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.