Partnerzy portalu
Mazal Tov startuje 20 marca. O nowym koncepcie opowiada Marcin Wachowicz, właściciel restauracji fot. materiały prasowe

Mazal Tov startuje 20 marca. O nowym koncepcie opowiada Marcin Wachowicz, właściciel restauracji

Mazal Tov to nowy koncept w portfolio Marcina Wachowicza. Tym razem restaurator postanowił pójść w kierunku kuchni żydowskiej. Oficjalne otwarcie nowego miejsca nastąpi 20 marca.

Autor: Jakub Szymanek/Horecatrends.pl Data: 14 marca 2019 10:02

Marcin Wachowicz, twórca takich konceptów jak Banjaluka, Aioli i Momu, wiosną tego roku planuje otwarcie nowych lokali na stołecznym rynku gastronomicznym.

– Dużo dzieje się u nas. Podjąłem decyzję, że w tym roku podziałamy z nowymi brandami i będziemy tworzyć nowe koncepty. Chcemy, żeby różnorodność tych projektów była jak największa, bo wzbogaca nas wszystkich. Pierwszy z nich startuje pod koniec marca na warszawskiej Starówce – mówi restaurator.

Restauracja Mazal Tov jest inspirowana kulturą żydowską.

– Koncepcja Mazal Tov zrodziła się podczas naszych podróży i poznania wielu ludzi związanych z kulturą żydowską. Ten temat cały czas nurtował mnie i postanowiłem pójść w tym kierunku. Ukierunkowujemy się na kulturę żydowską, ludzi, którzy tworzyli to miasto i to będzie można poczuć w naszej kuchni. Mamy wiele elementów, o których myślimy, że pochodzą z kuchni polskiej, a w rzeczywistości są zaczerpnięte z kuchni żydowskiej – wyjaśnia Wachowicz.

Dosyć zaskakującym wyborem na nowy lokal wydaje się być Starówka. Jednak jak podkreśla Marcin Wachowicz, Stare Miasto ma potencjał biznesowy.

– Starówka pod kątem biznesowym jest idealna, ponieważ jest okolicą często odwiedzaną przez różne środowiska. Bardzo chciałbym, by nasz koncept w połączeniu z innymi, które już tu funkcjonują, sprawił, że ta okolica będzie postrzegana jako enklawa gastronomiczna Warszawy. Naszą ofertę będziemy kierować do turystów, ale w głównej mierze chcemy oprzeć się na stałych gościach, dlatego przygotowujemy takie propozycje, które przyciągną warszawiaków. Starówka to piękne miejsce z historią, a niedocenione – dodaje. 

Ciekawostką jest fakt, że szef kuchni nowego lokalu – Richard Toth – zadebiutuje na polskim rynku kulinarnym. Jest Żydem z doświadczeniem pracy w Izraelu oraz Budapeszcie, gdzie tworzył koncepty street foodowe. Stąd też karta menu Mazal Tov będzie rozwijać się w tym kierunku.

– Chcemy iść w kierunku street foodu. Przykładowo placki ziemniaczane, które chętnie jemy, a które pochodzą z kuchni żydowskiej, będziemy podawać w wersji streetfoodowej. Chcemy pokazać je w innej odsłonie niż z cukrem lub śmietaną. W naszym menu pojawią się m.in. chałki i pączki podawane wytrawnie np. z wątróbką drobiową. Ma być domowo, ale w formule restauracyjnej – mówi Marcin Wachowicz.

– Kuchnia żydowska jest bardzo interesująca, z historią. W Mazal Tov chcemy stworzyć kuchnię Żydów Warszawskich, którzy budowali Warszawę i żyli w tym mieście. Ich kultura jedzeniowa była bardzo ciekawa i bogata, dlatego warto z tego czerpać, inspirować się i przenosić na dzisiejsze czasy – dodaje restaurator.

W Mazal Tov, podobnie jak w innych konceptach Marcina Wachowicza, poza jedzeniem będzie istotna strefa kulturalna.

– Planujemy organizować różne stand up’y, koncerty i kabarety. Oprócz rozwoju sceny kulinarnej, chcemy rozwijać scenę kulturalną. To jest nasz główny cel. Mam bardzo dobry zespół, grupę ludzi, którzy interesują się kulturą żydowską. Chcemy współpracować z organizacjami, które prężnie działają na świecie i wspierają kulturę żydowską – tłumaczy.

Powierzchnia lokalu wynosi 200 metrów kw. Do tego dochodzi dziedziniec, na którym powstanie ogródek kawiarniany. Otwarcie Mazal Tov jest zapowiadane na 20 marca tego roku.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.