Polacy z okazji Wielkanocy najchętniej pieką mazurki, serniki, babki oraz makowce, ale to mazurek jest królem wielkanocnych wypieków. Jak go zrobić z masą marcepanową i czym ją zastąpić, jeśli nie lubimy marcepanu?
Nie ma świąt wielkanocnych bez wypieków. Obok babek, serników i makowców na świątecznych stołach królują mazurki. Te niskie (do ok. 4 cm wysokości) wypieki sporządza się z każdego rodzaju ciast i często składa się je z dwóch warstw różnego rodzaju, np. płatów kruchych, orzechowych, biszkoptowo - tłuszczowych. Dawniej w kuchni polskiej gościły też inne rodzaje, np. mazurki z ciasta makaronikowego i marcepanowego.
Mazurki się nadziewa i pokrywa, a przepisy zachęcają do kreatywności (można je śmiało nazwać kolorowankami dla dorosłych). Warstwy ciasta przekłada się masami o przeróżnych smakach, np. kajmakową, orzechową, migdałową i glazuruje konfiturą i marmoladą, a wierzch najczęściej ozdabia polewą, lukrem, orzechami i bakaliami lub galaretką z owocami. W związku z tym mazurki to często najsłodsze z wielkanocnych ciast.
Przechowywanie mazurka w dużym stopniu będzie zależało od składników, jakie zastosujemy. Wykończony marmoladą lub konfitura, lukrem i kajmakiem nie wymaga przechowywania w lodówce. Te z wykorzystaniem kremów i mas najlepiej jest chłodzić w lodówce.
Najczęściej mazurki wytwarza się w formie prostokątów, ale zdarzają się także owalne, okrągłe czy w kształcie rombów. Przy przygotowaniu mazurków często spotyka się finezyjne wzory dekoracji na cieście, a do tych najpopularniejszych należą gałązki wierzby, kwiaty, jajka, króliczki, generalnie - wszelkie symbole związane z Wielkanocą. Najczęściej do wykonania dekoracji używa się suszonych owoców i orzechów.
Mazurek z masą marcepanową to popularne ciasto, które wytwarzane jest z kruchego ciasta oraz masy marcepanowej. Wierzch mazurka zwykle jest ozdobiony bakaliami, orzechami lub konfiturą.
Tradycja wypieku mazurka z masą marcepanową sięga XVIII wieku, kiedy to w Polsce pojawiły się migdały i masa marcepanowa, które wykorzystywane były do wypieków cukierniczych. Mazurek z masą marcepanową stał się popularnym daniem podczas świąt Wielkanocnych i do dziś jest bardzo często serwowany na polskich stołach.
Składniki:
Przygotowanie mazurka z masą marcepanową krok po kroku:
Krok 1. Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i dodaj do niej pokrojone w kostkę zimne masło. Zagnieć ciasto na jednolitą masę.
Krok 2. Dodaj żółtka i jajko, kontynuuj mieszanie ciasta, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3. Uformuj z ciasta kulkę i włóż do zamrażalnika na 30 minut.
Krok 4. W międzyczasie przygotuj masę marcepanową. Wymieszaj masę z mlekiem, aż do uzyskania jednolitej masy.
Krok 5. Po 30 minutach wyjmij ciasto z zamrażalnika i rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Krok 6. Przełóż ciasto na formę do pieczenia, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta pokryj masą marcepanową.
Krok 7. Wierzch masy marcepanowej ozdób bakaliami, orzechami lub konfiturami.
Krok 8. Piecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 30 minut, aż do zrumienienia.
Krok 9. Wyjmij z piekarnika, ostudź i podawaj.
W przypadku, gdy nie lubimy lub nie mamy dostępu do masy marcepanowej, można ją zastąpić w przepisie np. masą makową, kajmakową, serową lub kokosową. Przepis na mazurek z masą marcepanową można także modyfikować na wiele sposobów. Można postawić na...
Do powyższego przepisu na mazurek należy dodać 100 g kajmaku i wymieszać z masą marcepanową. Następnie pokryć wierzch ciasta masą marcepanową i ozdobić kolorowymi bakaliami.
Należy postępować zgodnie z powyższym przepisem, po czym na wierzch ciasta położyć warstwę truskawek pokrojonych na kawałki. Następnie pokryć całość masą marcepanową i udekorować bakaliami lub orzechami.
Masa marcepanowa jest doskonałym składnikiem, który można modyfikować i wzbogacać o różne smaki i dodatki. Do masy marcepanowej można dodać na przykład kakao, wanilię, migdały, orzechy, owoce czy likier.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.