Szczepienie pracowników gastronomii wpłynęłoby nie tylko na bezpieczeństwo osób zatrudnionych w restauracjach, ale także gości odwiedzających punkty gastronomiczne – uważa McDonald's.
Branża gastronomiczna to jeden z sektorów, który został silnie dotknięty restrykcjami gospodarczymi związanymi z pandemią koronawirusa. Od marca ubiegłego roku restauracje, kawiarnie i bary działają w ograniczonym zakresie i w ramach ostrego reżimu sanitarnego. Niestety, w wyniku tych trudności wiele podmiotów zniknęło z rynku, a część z nich podjęła trudne decyzje o zwolnieniach pracowników.
Jak informuje McDonald's, przedstawiciele sektora z nadzieją śledzą rozwój Narodowego Programu Szczepień dający pracodawcom możliwość organizacji szczepień dla swoich pracowników. Firma jest gotowa, aby włączyć się w program szczepień.
Sieć podkreśla, że szczepienie pracowników gastronomii wpłynęłoby nie tylko na bezpieczeństwo osób zatrudnionych w restauracjach, ale także gości odwiedzających punkty gastronomiczne.
– Od początku pandemii robimy wszystko, aby zapewnić bezpieczeństwo naszym pracownikom, zarówno w restauracjach korporacyjnych, jak i franczyzowych. Umożliwienie zaszczepienia się to kolejny krok zwiększający bezpieczeństwo podczas pandemii. Dlatego jesteśmy gotowi włączyć się w program szczepień tak szybko, jak to tylko możliwe – przekonuje Anna Borys, dyrektor ds. relacji korporacyjnych McDonald’s Polska.
McDonald’s wraz ze swoimi franczyzobiorcami zatrudnia w Polsce 27 tysięcy osób w ponad 460 restauracjach.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.