Meiko Clean Solutions: Takiego boomu w HoReCa dawno w Polsce nie było



Magdalena Brzózka - 24 maja 2022 16:57


- Obecnie restauratorzy niechętnie inwestują wyposażenie lokali. A dzisiaj na dostawę sprzętu gastronomicznego czeka się od kilku do kilkunastu miesięcy. Przy obecnej inflacji trzeba liczyć się z większymi kosztami w kolejnych latach - mówi horecatrends.pl Dariusz Szczepura, dyrektor generalny Meiko Clean Solutions Polska.

Jak wyposażyć lokal gastronomiczny 

- Podstawą tego, aby lokal gastronomiczny był dochodowy jest przede wszystkim biznesowy pomysł na niego. Jak już mamy pomysł, wtedy należy lokal wyposażyć. Na szczęście większa grupa prawdziwych restauratorów i hotelarzy ma świadomość, że warto inwestować w minialną liczbę sprzętu wysokiej klasy - mówi Dariusz Szczepura, dyrektor generalny Meiko Clean Solutions Polska.

{film;22772}

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Covid i lockdowny w dużej mierze spustoszyły rynek HoReCa, lokale mocno ucierpiały.

- Jednak obecna sytuacja geoplityczna nie pływa negatywnie na ten rynek. Uważam, że takiego boomu w restauracjach i hotelach, pod względem ilości klientów i cen, jakie my konsumenci zostawiamy w HoReCe - dawno w Polsce nie było. MImo wszystko przedsiębiorcy obecnie niechętnie inwestują w wyposażenie swoich lokali - dodaje Dariusz

Dlaczego? Ze strachu czy jednak czekają na lepsze czasy?

- Pytanie czy będą te lepsze czasy. Dzisiaj na dostawę większości sprzętu gastronomicznego od momentu zamówienia czeka się od kilku do kilkunastu miesięcy. Do tego przy obecnej inflacji trzeba liczyć się z większymi kosztami w kolejnych latach - mówi Dariusz Szczepura.