Dziecięce menu to dzisiaj już standard w niemal każdym lokalu. A co zaproponować nastolatkom – jeśli chcemy, by odwiedzały lokal nie tylko z rodzicami? - informuje Fanex.
Menu sezonowe nie oznacza wyłącznie wykorzystania w karcie produktów obecnie dostępnych na targowiskach – to także dopasowanie oferty do aktualnych okoliczności. Wakacje to z jednej strony napływ osób spędzających w danym miejscu urlop, z drugiej – czas, gdy osoby pozostające w mieście szukają alternatywy dla siedzenia w domu.
Wakacje w mieście dla nastolatków są świetnym czasem, który często wykorzystają na popołudniowe spotkania ze znajomymi. Dlatego warto, by restauratorzy wyszli naprzeciw ich potrzebom i zaoferowali specjalne menu sezonowe, w którym znajdą się między innymi drinki bezalkoholowe na bazie świeżych owoców i lodu, rozmaite przekąski i ciepłe napoje.
Menu sezonowe dla nastolatków musi również uwzględniać nastoletni budżet – czy da się połączyć te wszystkie kwestie?
Latem drinki bezalkoholowe cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Świetnym rozwiązaniem będzie także mrożona kawa bezkofeinowa - orzeźwia i nie zaszkodzi młodemu organizmowi. Miłośnikom zimnych napojów można zaproponować także herbatę w oryginalnym wydaniu, czyli połączoną z kulkami żelowymi. Zdecydowanie warto wpisać ją w menu sezonowe na wakacje - informuje Fanex.
CO poza napojami? Przekąski na wynos świetnie sprawdzą się jako danie na mniejszy głód. Przykład? Nachosy zapiekane z sosem serowym, prażynki z ostrzejszym dipem, frytki z batatów czy chrupiące paluchy chlebowe to proste przekąski, które można serwować nie tylko jako starter, ale również przekąski na wynos. Wychodząc naprzeciw potrzebom młodzieży może warto wprowadzić do wakacyjnego menu specjalne przekąski na wynos z aromatycznymi sosami na zimno.
Na pewno warto pamiętać, że budżet nastolatków nie jest nieograniczony. Trudno wymagać, by młodzież zdecydowała się na zamawianie drogich dań czy napojów. Szybka kawa bezkofeinowa na wynos z pewnością będzie cieszyła się większym zainteresowaniem niż drogie ciasta czy kilkudaniowy obiad. Dla nastolatków często liczy się raczej kompromis pomiędzy niższą ceną i wielkością porcji. W menu sezonowe wpisz zatem kilka propozycji dla klientów o mniejszym budżecie.
- W świecie social mediów liczy się przede wszystkim pomysł! Jeśli chcesz, by Twoja kawiarnia, bar, pizzeria lub restauracja przyciągała młodych ludzi, zaproponuj im coś ciekawego. Specjalna ścianka do oryginalnych zdjęć z hasztagiem to zawsze strzał w dziesiątkę – dzięki niej Twój lokal pojawi się w social mediach. Nie zapomnij, by zareklamować menu sezonowe – konkursy z nagrodami lub atrakcyjne rabaty zawsze przyciągają młodych ludzi - informują eksperci Faneksu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.