×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Mortadela wraca do łask? Ten przepis na burgera robi furorę
Jak zrobić burgera z mortadeli? | fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk - ODDASZFARTUCHA

Mortadela wraca do łask? Ten przepis na burgera robi furorę

Autor: Witold Stech Data: 18 kwietnia 2023 13:33

W kulinarnych przepisach znanych osobistości coraz częściej pojawia się mortadela. Tym razem na warsztat wziął ją popularny kucharz Tomasz Strzelczyk. Co z niej wyczarował?

  • Polska i włoska mortadela to zasadniczo dwa różne wyroby.
  • Oryginalnie mortadela pochodzi z włoskiej Bolonii.
  • W Polsce lata świetności mortadeli przypadały na czasy PRL-u.

Włoska i polska mortadela różnią się między sobą zasadniczo. Tradycyjnie wyrób pochodzi z włoskiej Bolonii (i być może jest pierwszą kiełbasą jaka powstała we Włoszech), ale jest wytwarzany i w innych regionach Italii.

Prawdziwa włoska mortadela

To wędzona i parzona kiełbasa o sporej średnicy i cylindrycznym kształcie, którą wytwarza się z mięsa mieszanego, zwykle wieprzowiny i cielęciny. Włoska mortadela ma też w sobie słoninę i przyprawy, w tym nasiona gorczycy, często pieprz, a oprócz tego czasem orzeszki pistacjowe. Charakterystyczna różowa barwa kiełbasy jest jej znakiem rozpoznawczym, tuż obok białych kawałków tłuszczu.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Z czego zrobiona jest polska mortadela?

Polska mortadela tym czasem nie miała w swej historii raczej dobrej opinii, kojarząc się z wyrobem niskiej jakości. Na pewno dla wielu osób ma jednak wartość sentymentalną, bywała smakiem dzieciństwa w czasach PRL-u, w formie krojonych plastrów smażonych w panierce.

Od włoskiej różni się nie tylko sposobem produkcji, ale i składem i smakiem. Często, oprócz mięsa (wieprzowina, wołowina, drób), tłuszczu i przypraw, zawiera także wodę, skrobię ziemniaczaną, cukier oraz wiele wzmacniaczy chemicznych. Kupując ja należy zwracać uwagę na skład i dbać o to, by był jak najkrótszy.

Mortadelę sukcesywnie odczarowywała Magda Gessler. U popularnej restauratorki gościła w niejednej "Kuchennej Rewolucji", np. jako składnik spaghetti po śląsku. Teraz na warsztat wziął ją popularny kucharz i twórca kanału "Oddasz fartucha" na YouTube, Tomasz Strzelczyk. U niego mortadela pojawiła się w przepisie na... burgera.

Burger z mortadeli Tomasza Strzelczyka. Jak go zrobić?

"Mortadela burger" Strzelczyka zaserwowany został z pikantno - kwaśnym sosem, którego bazą stały się ogórki konserwowe.

Składniki:

  • 500 g mortadeli
  • 150 g żółtego sera
  • duży pomidor
  • sałata
  • 6 ogórków konserwowych
  • 50 g ostrych papryczek
  • 4 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz do smaku

Przepis na burgera z mortadeli krok po kroku

Krok 1. Sos tworzymy blendując razem ogórki, czosnek, koperek, ostre papryczki, majonez i musztardę do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy sos solą i pieprzem.

Tak tworzy się sakiewki w mortadeli. | fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk - ODDASZFARTUCHA

Krok 2. Nacinając mortadelę należy utworzyć z niej sakiewki. W tym celu odcinamy podwójne, grube plastry i nacinamy je w połowie, ale nie na całej szerokości. Sakiewkę wypełnia się serem żółtym, a następnie obtacza w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce.

Krok 3. Na rozgrzanym uprzednio tłuszczu na patelni smażymy plastry na średnim ogniu, do zrumienienia.

Krok 4. W piekarniku należy podgrzać przekrojone na pół bułki, do zrumienienia, po czym, po wyjęciu, posmarować je sosem. Na nim ułożyć sałatę oraz posolone plastry pomidora. Na nich ułożyć burgery, smarując je z wierzchu sosem. Całość domykamy górną częścią bułki.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz