W ciągu ubiegłego roku, najemcy Westfield Arkadia za pomocą aplikacji Too Good To Go ocalili 10 122 posiłki, Galerii Mokotów 7 056 posiłków, Galerii Wileńskiej 6 245, a Wroclavii 6 334, co daje łącznie imponującą liczbę prawie 30 tysięcy dań.
Uratowane posiłki to ekwiwalent ok. 74,4 tys. CO2e, czyli ekwiwalentu dwutlenku węgla.
- Działania wspierające zrównoważony rozwój są dla nas bardzo ważne. Dlatego też postanowiliśmy wejść we współpracę z Too Good To Go i wspólnie starać się uratować jak najwięcej przygotowanych posiłków. Chcemy zwracać naszym klientom uwagę na problem marnowania jedzenia i w miarę możliwości przyczynić się do jego redukcji - podaje w komunikacie prasowym Grzegorz Grajkowski, Director of Operations Unibail-Rodamco-Westfield w Polsce.
Informuje, że w Westfield Arkadia do programu dołączyło 12 najemców, w Galerii Mokotów 10, w Galerii Wileńskiej 6, natomiast we Wroclavii aż 14.
- Zachęcamy pozostałych do zaangażowania się w te działania. Liczę, że w tym roku uda nam się ocalić jeszcze więcej paczek - dodaje Grajkowski.
Aplikacja Too Good To Go pozwala ratować jedzenie przed zmarnowaniem z takich miejsc jak restauracje, kawiarnie, piekarnie czy supermarkety. Dba o zaszczepianie postaw mających przeciwdziałać marnotrawstwu oraz wspiera działania Banków Żywności. Za pomocą aplikacji do tej pory udało się uratować ponad 2 miliony paczek
- Każdą uratowana paczka-niespodzianka przyczynia się do mniejszej liczby zmarnowanych emisji CO2, a także przybliża nas do celu wyznaczonego przez ONZ. Ogromnie cieszę się, że naszym Partnerom idea walki z marnowaniem żywności jest tak bliska, a tym samym czekamy na kolejnych, by kontynuować naszą rewolucję w jeszcze większym gronie - mówi Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.