×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Najłatwiejsza szarlotka na świecie. Jak zrobić szarlotkę sypaną?
Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. |fot. Shutterstock

Najłatwiejsza szarlotka na świecie. Jak zrobić szarlotkę sypaną?

Autor: Witold Stech Data: 18 maja 2023 11:25

Tą szarlotkę można przyrządzić bez konieczności używania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Przepis jest prosty, a wyróżnia go użycia jedno składnika do ciasta.

  • Szarlotka sypana wyróżnia się prostotą i nieskomplikowanym sposobem przygotowania.
  • Wystarczy piekarnik i dwie miski i nie potrzeba specjalistycznego sprzętu.
  • Jednym ze składników jest kasza manna, ale można także poszukać jej alternatyw.

Szarlotki, zwane także jabłecznikami, to placki z nadzieniem kwaśnych jabłek, które umieszcza się pomiędzy warstwami kruchego ciasta. Ozdabia się je z wierzchu cukrem, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Na gorąco kawałki szarlotki często podaje się także z lodami.

Same jabłka na szarlotkę mogą być surowe, ale też przetworzone. Często dodaje się do nich korzenne przyprawy, królują zwykle cynamon i goździki.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

W odróżnieniu od tradycyjnego przepisu na szarlotkę, jej sypana wersja wyróżnia się prostotą i nieskomplikowanym sposobem przygotowania, ale także wykorzystaniem kaszy manny. Nie trzeba zagniatać ciasta, tworzyć kruszonki, czekać, aż ciasto się schłodzi. Odpada także proces wykładania nim blachy. Krótka jest także lista składników.

Najłatwiejsza szarlotka na świecie - lista składników

Ciasto na szarlotkę:

  • szklanka kaszy manny
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa na szarlotkę z jabłek:

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon do smaku

Dodatkowo:

  • pół kostki masła

Jak zrobić najłatwiejszą szarlotkę z jabłek? Przepis krok po kroku

Krok 1. Zmieszać należy wszystkie składniki na ciasto, a jabłka obrać i wykroić środki, po czym pokroić je w plastry (opcjonalnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem (i opcjonalnie cynamonem).

Krok 2. Na tortownicy układamy pergamin i smarujemy go masłem, następnie wysypując mąkę lub bułkę tartą. 1/3 ciasta układamy na dnie i wyrównujemy je. Na to kładziemy połowę masy z jabłkami. Następnie dajemy połowę pozostałego ciasta i drugą warstwę jabłek. Ostatnią warstwę ciasta dajemy na wierzch.

Krok 3. Wierzch ciasta przyozdabiamy startym zimnym masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w nim szarlotkę przez godzinę.

Co zamiast kaszy manny do szarlotki?

Jeśli nie mamy w kuchni kaszy manny możemy z powodzeniem użyć jej zamiennika. Tutaj sprawdzą się np. mielone orzechy, bułka tarta albo np. otręby.

Jak zagęścić jabłka na szarlotkę?

Stary sposób na zagęszczenie jabłek w masie to dodanie do nich skrobi ziemniaczanej. Inną metodą jest dodanie do jabłek kisielu.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz