Tą szarlotkę można przyrządzić bez konieczności używania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Przepis jest prosty, a wyróżnia go użycia jedno składnika do ciasta.
Szarlotki, zwane także jabłecznikami, to placki z nadzieniem kwaśnych jabłek, które umieszcza się pomiędzy warstwami kruchego ciasta. Ozdabia się je z wierzchu cukrem, cukrem pudrem, bitą śmietaną. Na gorąco kawałki szarlotki często podaje się także z lodami.
Same jabłka na szarlotkę mogą być surowe, ale też przetworzone. Często dodaje się do nich korzenne przyprawy, królują zwykle cynamon i goździki.
W odróżnieniu od tradycyjnego przepisu na szarlotkę, jej sypana wersja wyróżnia się prostotą i nieskomplikowanym sposobem przygotowania, ale także wykorzystaniem kaszy manny. Nie trzeba zagniatać ciasta, tworzyć kruszonki, czekać, aż ciasto się schłodzi. Odpada także proces wykładania nim blachy. Krótka jest także lista składników.
Ciasto na szarlotkę:
Masa na szarlotkę z jabłek:
Dodatkowo:
Krok 1. Zmieszać należy wszystkie składniki na ciasto, a jabłka obrać i wykroić środki, po czym pokroić je w plastry (opcjonalnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pokrojone jabłka wymieszać z cukrem (i opcjonalnie cynamonem).
Krok 2. Na tortownicy układamy pergamin i smarujemy go masłem, następnie wysypując mąkę lub bułkę tartą. 1/3 ciasta układamy na dnie i wyrównujemy je. Na to kładziemy połowę masy z jabłkami. Następnie dajemy połowę pozostałego ciasta i drugą warstwę jabłek. Ostatnią warstwę ciasta dajemy na wierzch.
Krok 3. Wierzch ciasta przyozdabiamy startym zimnym masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i pieczemy w nim szarlotkę przez godzinę.
Jeśli nie mamy w kuchni kaszy manny możemy z powodzeniem użyć jej zamiennika. Tutaj sprawdzą się np. mielone orzechy, bułka tarta albo np. otręby.
Stary sposób na zagęszczenie jabłek w masie to dodanie do nich skrobi ziemniaczanej. Inną metodą jest dodanie do jabłek kisielu.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.