W kwietniu rozpoczął się w Polsce sezon na rabarbar, który potrwa do połowy czerwca. Ta sezonowa roślina jest niezwykle popularna także w kuchni, a hitem o tej porze roku są ciasta z rabarbarem. Jak je robi Ewa Wachowicz?
Rabarbar kędzierzawy rośnie na łąkach, stokach i w zaroślach i jest uprawiany od ponad dwóch tysiącleci. Z jego ogonków liściowych robi się sosy, wina i galaretki. Blaszki liściowe tego gatunku są z kolei toksyczne w wysokich dawkach, przez wysoką zawartość kwasu szczawiowego, cytrynowego oraz glikozydów. Ogonki mają ich mniej, ale nadal należy uważać na spożywane ilości.
W Polsce jest uprawiany także rabarbar ogrodowy zwany zwyczajnym. Także w przypadku tej odmiany mamy do czynienia z kwasem szczawiowym, jest obecny szczególnie w liściach. Ogonki liściowe rabarbaru ogrodowego również znajdują zastosowanie w kuchni i gastronomii, a tworzy się z nich soki, kompoty, wina oraz drożdżowe ciasta. Ze względu na kwaskowaty smak na surowo jedzony bywa z cukrem.
Popularna restauratorka i autorka programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Jak je robi?
Krok 1. Krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Siekamy całość, a z kruszonki tworzymy kopiec z dołeczkiem.
Krok 2. W dołku kopca umieszczamy śmietanę, wbijamy jajko i żółtka. Mieszamy najpierw nożem, a następnie ubijamy ciasto rękoma, do gładkości.
Krok 3. Formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 2 części umieszczając część w woreczku w lodówce na pół godziny, a pozostałą zamrażając w woreczku.
Krok 4. Obrany rabarbar kroimy na dwucentymetrowe części. Masłem smarujemy formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Następnie wykładamy ciasto na spodzie i po bokach.
Krok 5. Wysypujemy na ciasto rabarbar, z wierzchu obsypując go ciastem wyjętym z zamrażarki i startym na tarce z dużymi oczkami.
Krok 6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Powinno to trwać co najmniej 60 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, obsypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto z rabarbarem występuje w wielu wersjach smakowych. Popularne są np. wersje z budyniem, z bezą, a także z truskawkami, choć tak naprawdę kombinacji jest bez liku.
Składniki:
Krok 1. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę i dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, siekając całość i dodając cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz proszek do pieczenia.
Krok 2. Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i podobnie jak w pierwszym przepisie - część odkładamy do lodówki, a drugą - do zamrażarki. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.
Krok 3. Szklankę mleka odmierzamy z całości, pozostałość gotujemy z 4 łyżkami cukru. Budyń wsypujemy do szklanki, mieszamy i wlewamy do mleka, które się gotuje. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.
Krok 4. Blachę przygotowujemy tak samo jak w pierwszym przepisie. Na rabarbar wylewamy ciepły budyń oprószając go startym ciastem z zamrażarki. Pieczemy w takiej samej temperaturze. Podajemy z cukrem pudrem.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.