×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem. Przepis Ewy Wachowicz dla każdego
Ciasto z rabarbarem można zrobić na kilka sposobów. Jak je robi Ewa Wachowicz? | fot.

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem. Przepis Ewy Wachowicz dla każdego

Autor: Witold Stech Data: 08 maja 2023 08:53

W kwietniu rozpoczął się w Polsce sezon na rabarbar, który potrwa do połowy czerwca. Ta sezonowa roślina jest niezwykle popularna także w kuchni, a hitem o tej porze roku są ciasta z rabarbarem. Jak je robi Ewa Wachowicz?

Rabarbar kędzierzawy rośnie na łąkach, stokach i w zaroślach i jest uprawiany od ponad dwóch tysiącleci. Z jego ogonków liściowych robi się sosy, wina i galaretki. Blaszki liściowe tego gatunku są z kolei toksyczne w wysokich dawkach, przez wysoką zawartość kwasu szczawiowego, cytrynowego oraz glikozydów. Ogonki mają ich mniej, ale nadal należy uważać na spożywane ilości.

W Polsce jest uprawiany także rabarbar ogrodowy zwany zwyczajnym. Także w przypadku tej odmiany mamy do czynienia z kwasem szczawiowym, jest obecny szczególnie w liściach. Ogonki liściowe rabarbaru ogrodowego również znajdują zastosowanie w kuchni i gastronomii, a tworzy się z nich soki, kompoty, wina oraz drożdżowe ciasta. Ze względu na kwaskowaty smak na surowo jedzony bywa z cukrem.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Rabarbar nadaje ciastu kwaskowatego smaku. | fot. Pixabay

Popularna restauratorka i autorka programu "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Jak je robi?

Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz - lista składników

  • 1½ kg rabarbaru
  • 300 g mąki tortowej
  • 200 g krupczatki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 200 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • cukier puder do dekoracji

Ciasto rabarbarowe można przyrządzić także z bezą. | fot. Pixabay

Przepis na ciasto z rabarbarem Ewy Wachowicz krok po kroku

Krok 1. Krupczatkę i mąkę tortową przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, zimne masło pokrojone na kawałki oraz szczyptę soli. Siekamy całość, a z kruszonki tworzymy kopiec z dołeczkiem.

Krok 2. W dołku kopca umieszczamy śmietanę, wbijamy jajko i żółtka. Mieszamy najpierw nożem, a następnie ubijamy ciasto rękoma, do gładkości.

Krok 3. Formujemy z ciasta wałek i dzielimy go na 2 części umieszczając część w woreczku w lodówce na pół godziny, a pozostałą zamrażając w woreczku.

Krok 4. Obrany rabarbar kroimy na dwucentymetrowe części. Masłem smarujemy formę do pieczenia i posypujemy ją bułką tartą. Następnie wykładamy ciasto na spodzie i po bokach.

Krok 5. Wysypujemy na ciasto rabarbar, z wierzchu obsypując go ciastem wyjętym z zamrażarki i startym na tarce z dużymi oczkami.

Krok 6. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C. Powinno to trwać co najmniej 60 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, obsypujemy je cukrem pudrem.

Ciasto z rabarbarem występuje w wielu wersjach smakowych. Popularne są np. wersje z budyniem, z bezą, a także z truskawkami, choć tak naprawdę kombinacji jest bez liku.

Popularną wersją jest także ciasto z rabarbarem i truskawkami. | fot. Pixabay

Jak zrobić ciasto z rabarbarem i budyniem?

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 4 łyżki cukru (będzie dodatkiem do budyniu),
  • 750 ml mleka,
  • cukier puder do dekoracji.

Przepis na ciasto z rabarbarem i budyniem krok po kroku

Krok 1. Mąkę pszenną przesiewamy na stolnicę i dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, siekając całość i dodając cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz proszek do pieczenia.

Krok 2. Zagniatamy ciasto, dzielimy na pół i podobnie jak w pierwszym przepisie - część odkładamy do lodówki, a drugą - do zamrażarki. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki.

Krok 3. Szklankę mleka odmierzamy z całości, pozostałość gotujemy z 4 łyżkami cukru. Budyń wsypujemy do szklanki, mieszamy i wlewamy do mleka, które się gotuje. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia.

Krok 4. Blachę przygotowujemy tak samo jak w pierwszym przepisie. Na rabarbar wylewamy ciepły budyń oprószając go startym ciastem z zamrażarki. Pieczemy w takiej samej temperaturze. Podajemy z cukrem pudrem.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz