Od 1 sierpnia br. na Saskiej Kępie działa Nicoletta Saska Kępa. Wcześniej w lokalu przy Francuskiej 2 istniało Flaming & Co. Bistro. Co serwuje Nicoletta na Saskiej Kępie?
Nicoletta Saska Kępa rozpoczęła działalność przy Francuskiej 2 w Warszawie na Saskiej Kępie 1 sierpnia 2023 r. Wcześniej pod tym adresem przez ponad 2 lata działało Flaming & Co. Bistro. Na mediach społecznościowych Flaming Bistro pierwszego dnia sierpnia ukazało się oświadczenie Grupy Flaming, właściciela marki Flaming & Co., iż Grupa zamyka działalność Flaming & Co. W oświadczeniu dziękowano też gościom za wspólne 2 lata i przepraszano osoby, które kupiły vouchery i wpłaciły zaliczki na przyszłe eventy.
Nicoletta Saska Kępa to drugi lokal pod tym szyldem. Pierwsza Nicoletta działa od marca 2023 r. w odrestaurowanej kamienicy przy ul. Emilii Plater 11, gdzie współtwórcą menu był Oskar Gaweł Hejnowicz, utalentowany kucharz młodego pokolenia.
Nowa, druga Nicoletta mieści się w białej Wilii Łepkowskich przy Francuskiej 2.
- Wnętrze przeszło częściową metamorfozę. Zmienimy jeszcze kilka detali, jednak wszystko w poszanowaniu zabytkowego charakteru Willi Łepkowskich - informują horecatrends.pl przedstawiciele Nicoletta.
Planują wykorzystać zarówno piękny ogród, jak i przestrzeń eventową lokacji.
- Chcemy zawalczyć o lokalna społeczność przez rozbudowaną ofertę śniadaniową oraz przystępną propozycję past i pizzy. Dodatkowym atutem miejsca jest ogromny cocktail bar usytuowany na piętrze Willi - dodają.
Czy Nicoletta na Saskiej Kępie ma takie samo menu jak Nicoletta przy Emilii Plater?
- W menu zagościły nasze bestselery, jak Płynące Tiramisu czy pasty, ale oferta jest poszerzona o śniadania i neapolitańską pizzę - dowiadujemy się.
W menu śniadaniowym Nicoletta Saska Kępa znajdują się śniadania klasyczne jak Croque Nicole/Romeo/Giulietta, tosty czy twaróg ze szczypiorem i rzodkwią. Jest też spora sekcja śniadań, w których głównymi bohaterami są jajka: po benedyktyńsku, florencku, szakszuka, na miękko, sadzone, jajecznica oraz omlety.
Śniadania na słodko w Nicoletta Saska Kępa to granola, owsianka, naleśniki oraz grillowana brioche z ricottą, truskawkami, rzodkiewką, oregano i oliwą. Do tego wypieki: croissant, pain au chocolat i pain au raisin. W menu z pizzą neapolitańską - 13 pozycji, ceny zaczynają się od 32 zł.
Pasta w Nicoletta Saska Kępa to klasyki, jak Caccio a Peppe, ale i Nicoletta alla Vodka, Gambieri a Mascarpone. W sekcji dań ciepłych jest i ''Dobrze zrobione risotto'', i Cotoletta alla milanese, kurczak zagrodowy oraz ''Vitello nie tonnato'' - cielęcina z sosem anchois i smażoną polentą cytrynową.
Pełne menu jest dostępne na profilu Nicoletta Saska Kępa na Instagram.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.