Od 1 kwietnia szefem kuchni restauracji White Marlin w Sopocie jest zwycięzca 5. edycji Top Chef Polska Tomasz Purol. Co zawiera przygotowana przez niego nowa karta?
Kolacja degustacyjna, jaka odbyła się w piątek (1 kwietnia) w White Marlin zapowiadała nowego szefa i jego menu.
W menu kolacji degustacyjnej znalazły się:
- Carpaccio z ośmiornicy, pieczona szalotka, żel z kiszonego ogórka, soliród, chrupka gryczana
- Marynowana makrela, assiette z pomidora z bazylią
- Śledź z Bornholmu marynowany w sherry, creme fraiche, kompresowane jablko, puree ze słodkiej cebuli
- Krem z pieczonego kalafiora, piklowany kalafior, migdał i oliwa koperkowa
- Sola Dover z patelni, salsa z kaparów i szalotki, ziemniaki hasselback, jarmuż, marchewka
- Jesiotr, assiette z selera, sos połowy, wędzona ikra z pstrąga
- Mus z różowej czekolady, malina, puder z białej czekolady, oliwa z oliwek, groszek cukrowy, czerwone owoce.
Następnego dnia dania weszły do karty White Marlin. Jak podkreśla restauracja, nowe menu w 90 proc. składa się z dań z ryb i owoców morza.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.