Partnerzy portalu
Nowe smaki i filozofia zero-waste w restauracjach ORZO fot. materiały prasowe

Nowe smaki i filozofia zero-waste w restauracjach ORZO

Do karty restauracji ORZO zawitało 13 nowych dań inspirowanych smakami świata. W nowym menu znalazło się również 9 dań i dodatków zero-waste, wykorzystujących m.in. obierki z ziemniaków, łodygi natki, czy łupiny selera. Nowych dań spróbować można m.in. w formie menu degustacyjnych dostępnych na www.orzo.pl/sklep. ORZO już jakiś czas temu odeszło od kontrowersyjnego oleju palmowego. A jeszcze w czerwcu 100% używanych w opakowań będzie biodegradowalne.

Autor: Horecatrends.pl Data: 12 czerwca 2019 14:54

Nowe dania w karcie ORZO to przede wszystkim smaki świata przygotowane w oparciu o filozofię zero-waste. Nowością jest też dostępność specjalnych menu degustacyjnych nowych dań ORZO w internetowym sklepie restauracji. Goście ciekawi nowych dań i smaków mogą zamówić 4-daniowe i 7-daniowe zestawy z własnym wyborem pozycji, a następnie cieszyć się nimi ze znajomymi w restauracji.

W każdej restauracji ORZO będą także czekały na gości nowe koktajle ORZO COCKTAIL BAR oparte o wiosenno-letnią świeżość, wykorzystujące m.in. takie składniki, jak arbuz, kompot z rabarbaru, mus ananasowo-kolendrowy, cordial z białego wina i bławatka, czy różana marmolada.

Szefowie kuchni ORZO z Krakowa, Poznania i Warszawy pracowali wieli miesięcy nad odnalezieniem i wyborem lokalnych polskich dostawców i producentów, którzy codziennie dostarczać będą do restauracji świeże lokalne produkty. Kolejnym krokiem po rezygnacji z oleju palmowego będzie czerwcowe ostateczne przejście restauracji ORZO na wyłącznie biodegradowalne materiały opakowań i nie tylko.

Dodatkowo, w ramach promocji ekologicznej i bezpiecznej miejskiej mobilność ORZO nawiązało współpracę z firmą Bird oferującą nowoczesne elektryczne hulajnogi na minuty. Wprowadzeniu nowego menu w restauracji towarzyszy wspólna akcja poświęcona bezpieczeństwu ekologicznemu w mieście. Każdy użytkownik Bird, który odwiedzi warszawskie ORZO (Plac Konstytucji 5) oraz zamówi jedno z 13 nowych dań, otrzyma w prezencie bezpieczny kask do miejskich podróży.

Zero-Waste 

Wśród dań ORZO znalazło się aż 9 dań wykorzystujących w przepisach składniki zero-waste (często posiadające najwięcej witamin), czyli m.in.: obierki z ziemniaków, oranjelly ze skórek pomarańczowych, łupiny selera (pasztet), łodygi natki (pesto), sok ze skórek limonek, skórka z cukinii, obierki warzywne (demi glace), łodygi rozmarynu (oliwa), woda z gotowania dyni (nori mayo), woda z ciecierzycy (aquafaba), obierki marchewki (semifreddo), łodygi i liście kolendry.

W Aperitivos, w której chrupiącym dodatkiem będą chipsy wykonane z ziemniaczanych obierków. Również Carpaccio urozmaicone zostało o oryginalne Oranjelly pozyskane ze skórek cytrusa. ORZO nie zapomina również o gościach stosujących dietę roślinną. Znane z dotychczasowego menu danie Fiesta Vegana przejdzie lekką metamorfozę – dodany zostanie do niego pasztet z łupin z selera oraz pesto z łodyg natki pietruszki, które w specyficzny sposób zabarwi inny ze składników – ser z nerkowca. Krewetkowa miska Kimchi Shrimps Bowl wzbogacona została o sos limonkowy ze skórek z limonek.

Kucharze ORZO postarają się również odczarować mit, jakoby marchewkowe odpady były produktem w kuchni całkowicie bezużytecznym. Semifreddo, czyli włoski sorbet i składnik sałatki Sexi Italian, sporządzony będzie w całości z pozostałości karoty, skórki cukinii oraz oliwy rozmarynowej wytłoczonej z łodyg rośliny. Trendowi zero-waste podda się również popularna sałatka Ceasarea, do której zostanie dodany sos nori mayo przygotowany z gotowanej dyni oraz modnej aquafaby (wody z ciecierzycy). Reprezentanci kuchni włoskiej, Gnocchi Verdure oraz Chipotle Ravioli Breed, spotkają się latem z sosem demi-glace z obierek warzywnych, pietruszki, buraka, jak również selera. Z kolei dziedzictwo Indii, Turkey Tikka Masala, zbrata się gęstym, aromatycznym i esencjonalnym chutney z łodyg i liści kolendry.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.