Nowi ambasadorzy kampanii Chefs For Change



horecatrends.pl - 08 września 2021 10:09


Kampania Chefs For Change, koncentrująca się na spopularyzowaniu kuchni roślinnej, powitała w swoich szeregach trzech nowych ambasadorów – Tadeusza Mullera, Natalię Stachowską oraz Wojciecha Starowicza.  Pracowali oni m.in. przy tworzeniu przewodnika, który tłumaczy zasady roślinnego cukiernictwa. 



Chefs for Change, kampania stworzona pod skrzydłami RoślinnieJemy powstała w 2019 r. Do grona jej ambasadorów należy ok 50 osób i wciąż dołączają kolejne nazwiska, powiązane z polską gastronomią. Teraz są to: Tadeusz Muller, Natalia Stachowska oraz Wojciech Starowicz.

Nowi ambasadorowie Chefs For Change

Tadeusz Muller jest konsultantem branży restauracyjnej, przez ostatnie osiem lat prowadził sieciowe projekty w Polsce. Właściciel Make Me Food, odpowiada za sukces wielu miejsc, takich jak Orzo, Aioli czy Momu. Obecnie pracuje nad stworzeniem food konceptu restauracji NINE's w Warzelni na Browarach Warszawskich.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Natalia Stachowska pracuje w restauracji Fino w Gdańsku, gdzie odpowiada za sekcję zimno-cukierniczą. W tworzeniu roślinnych dań i deserów inspiruje się zagranicznymi blogami o tematyce wegańskiej, a także twórczością innych szefów kuchni i cukierników. Uczyła się i pracuje z Jackiem Koprowskim, szefem kuchni Fino, który także należy do grona ambasadorów Chefs for Change. Kuchnia roślinna przykuła jej uwagę kilka lat temu, kiedy zainteresowała się tym, jak masowa hodowla zwierząt wpływa na zmiany klimatyczne.

Wojciech Starowicz jest współwłaścicielem wielopokoleniowej, tradycyjnej Cukierni Starowicz z Krakowa. W jej ofercie można znaleźć takie roślinne słodkości jak placek drożdżowy, chałkę, rogale z ciasta półfrancuskiego czy jagodzianki. 

Chefs for Change - Roślinny Przewodnik Cukierniczy

Owocami kampanii Chefs for Change są nie tylko serie roślinnych kolacji charytatywnych, ale także przewodniki dla restauracji. 

Roślinny Przewodnik Cukierniczy to najnowszy projekt Chefs for Change, a zarazem pierwszy, w ramach którego mieli okazję współpracować nowi ambasadorzy. Został stworzony we współpracy ze specjalistami, którzy wyznaczają trendy w roślinnym cukiernictwie i będzie przeznaczony dla wszystkich, którzy chcieliby poszerzyć swoją ofertę o słodkie, wegańskie opcje albo po prostu – rozwinąć się w temacie roślinnego cukiernictwa. 

Beza kawowa według przepisu Tadeusza Mullera, tatar ze śliwek z pomarańczowym „żółtkiem" Natalii Stachowskiej czy tartaletki z kremem kawowym autorstwa Wojciecha Starowicza to tylko niektóre z przepisów, które pojawią się w najnowszej publikacji.

Premiera przewodnika, który w przystępny sposób tłumaczy zasady roślinnego cukiernictwa odbędzie się 15 września. Materiał w formie pdf pojawi się do pobrania za darmo na stronach Chefs for Change oraz RoślinnieJemy.