Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to restauracja, kawiarnia i bar w rozbudowanym hotelu Diament Plaza Katowice. Hotel i gastronomia otworzyły się 15 grudnia.
Hotel Diament Plaza znajduje się przy ulicy Dworcowej, która przez ostatnie dwa lata zmieniała się z ulicy w elegancki, miejski deptak. Sam hotel przeszedł wielką metamorfozę. Do zabytkowej kamienicy dobudowano 5-kondygnacyjny gmach.
Obecnie hotel Diament Plaza Katowice to 135 nowoczesnych pokoi. Wrażenie robi penthause o powierzchni 90 m kw. z dodatkowym ponad 30-metrowym tarasem i widokiem na panoramę Katowic.
Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to restauracja, bar oraz kawiarnia, nawiązujące do gastronomicznej historii budynku - kultowych ''Kaktusów'' - miejsca katowickich spotkań z lat 70. w o tej samej nazwie.
Restauracja znajduje się na hotelowym patio pod przeszklonym dachem. Szefem kuchni jest Krzysztof Peć, wcześniej długoletni szef restauracji Kuchnia Otwarta w hotelu Park Inn By Radisson Katowice.
W Kaktusach wraz z ze swoim zespołem pracuje w półotwartej kuchni. Menu restauracji to kuchnia polska z regionalnymi akcentami, bazująca na bardzo dobrym produkcie.
W zimowym menu restauracji znajdziemy:
Przystawki: podwędzany tatar z jelenia, matias holenderski, kozi ser, gęsie żołądki.
Zupy: krem z pieczonej dyni, krem z gruszki i pietruszki, bulion wołowy.
Dania główne: tomahawk wieprzowy, confitowane udko z kaczki, poliki z dzika, sezonowany antrykot, rolada śląska, ristotto z dynią, sałata rzymska.
Deser: brownie, krem z kasztanów, parfait.
Restauracja Kaktusy działa od godz. 13 do 23 (w niedzielę do godz. 21).
Kawiarnia jest czynna od godz. 8. Menu lunchowe serwowane jest w kawiarni i dostępne do godz. 15
Menu lunchowe z 18 grudnia zawierało:
Zupa: krem z pieczonej dyni
Makaron: spaghetti nero, wędzony łosoś, pieczona papryka, pomidory, emulsja winno-maślana.
Bajgle z wolno pieczonym rostbefem lub z grillowanym halloumi.
Sałatka rzymska.
Deser - codziennie inne propozycje cukiernika.
W kawiarni, barze i restauracji znajdziemy szeroką ofertę napojów zimnych i ciepłych, drinków, piw butelkowych, beczkowych i regionalnych kraftowych. Bar posiada również swoje menu z przekąskami, a w nim m.in. grissini z szynką dojrzewającą, deskę serów czy nachosy z dipami.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.