Partnerzy portalu
Nowy koncept kulinarny KAKTUSY w hotelu Diament Plaza Katowice Szefem kuchni Kaktusy Kato Koncept Kulinarny jest Krzysztof Peć. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Nowy koncept kulinarny KAKTUSY w hotelu Diament Plaza Katowice

Autor: Katarzyna Gubała Data: 19 grudnia 2021 08:25

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to restauracja, kawiarnia i bar w rozbudowanym hotelu Diament Plaza Katowice. Hotel i gastronomia otworzyły się 15 grudnia.

Hotel Diament Plaza znajduje się przy ulicy Dworcowej, która przez ostatnie dwa lata zmieniała się z ulicy w elegancki, miejski deptak. Sam hotel przeszedł wielką metamorfozę. Do zabytkowej kamienicy dobudowano 5-kondygnacyjny gmach.

Obecnie hotel Diament Plaza Katowice to 135 nowoczesnych pokoi. Wrażenie robi penthause o powierzchni 90 m kw. z dodatkowym ponad 30-metrowym tarasem i widokiem na panoramę Katowic.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Restauracja pod szklanym dachem z półotwartą kuchnią

Kaktusy Kato Koncept Kulinarny to restauracja, bar oraz kawiarnia, nawiązujące do gastronomicznej historii budynku - kultowych ''Kaktusów'' - miejsca katowickich spotkań z lat 70. w o tej samej nazwie. 

Restauracja znajduje się na hotelowym patio pod przeszklonym dachem. Szefem kuchni jest Krzysztof Peć, wcześniej długoletni szef restauracji Kuchnia Otwarta w hotelu Park Inn By Radisson Katowice.

W Kaktusach wraz z ze swoim zespołem pracuje w półotwartej kuchni. Menu restauracji to kuchnia polska z regionalnymi akcentami, bazująca na bardzo dobrym produkcie.

Menu restauracji Kaktusy

W zimowym menu restauracji znajdziemy:
Przystawki: podwędzany tatar z jelenia, matias holenderski, kozi ser, gęsie żołądki.
Zupy: krem z pieczonej dyni, krem z gruszki i pietruszki, bulion wołowy.
Dania główne: tomahawk wieprzowy, confitowane udko z kaczki, poliki z dzika, sezonowany antrykot, rolada śląska, ristotto z dynią, sałata rzymska.
Deser: brownie, krem z kasztanów, parfait.

Restauracja Kaktusy działa od godz. 13 do 23 (w niedzielę do godz. 21).

Do kawiarni na deser, ale i na lunch

Kawiarnia jest czynna od godz. 8. Menu lunchowe serwowane jest w kawiarni i dostępne do godz. 15

Menu lunchowe z 18 grudnia zawierało:
Zupa: krem z pieczonej dyni
Makaron: spaghetti nero, wędzony łosoś, pieczona papryka, pomidory, emulsja winno-maślana.
Bajgle z wolno pieczonym rostbefem lub z grillowanym halloumi.
Sałatka rzymska.
Deser - codziennie inne propozycje cukiernika.

W kawiarni, barze i restauracji znajdziemy szeroką ofertę napojów zimnych i ciepłych, drinków, piw butelkowych, beczkowych i regionalnych kraftowych. Bar posiada również swoje menu z przekąskami, a w nim m.in. grissini z szynką dojrzewającą, deskę serów czy nachosy z dipami.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz