Sieć Orzo People Music Nature, posiadająca swoje lokale w największych miastach w Polsce: na krakowskim Zabłociu, poznańskich Garbarach i przy placu Konstytucji 5 w Warszawie wprowadziło do swojej oferty innowacyjne bezmięsne mięso.
Wegańskie mięso Naturli pochodzi z Dani, a ich motto brzmi: Eat plants – there's no planet B. Produkt jest w 100 % naturalny, nie zawiera dodatków funkcjonalnych jak konserwanty, spulchniacze czy stabilizatory.
Naturli składa się z białka – jego konsystencja pochodzi z soi i zboża (bez GMO) i z tłuszczu z oleju kokosowego. Smak umami pochodzi z pomidorów, prawdziwków i migdałów, a mięsny kolor nadaje burak.
Hydrolizat sojowy dzięki wysokiej zawartości białka ma gęstą konsystencję i świetnie nadaje się jako baza do przyprawienia, tak jak w konwencjonalnej kuchni dzieje się to z mięsem. Wegański burger Orzo przyprawiony jest tylko pieprzem, solą i odrobiną suszonego chilli –następnie trafia na grill, gdzie jest zapiekany z serem. Podstawą receptur wegańskich serów są orzechy, które zawierają najzdrowszą formę tłuszczy wielonienasyconych, a także są świetnym źródłem coraz rzadziej występującego w diecie kwasu omega 3. Do wyrobu sera używane są także pieczone oraz suszone warzywa, zioła, czosnek i bardzo istotne nieaktywne płatki drożdżowe, które wnoszą smak zbliżony do żółtego, dojrzewającego sera. Ponadto, restauracja sama wypieka wegańskie bułki, kisi wszystkie kiszonki i ukręca vege mayo z mleka sojowego, oliwy, musztardy, płatków drożdżowych i soli kala nemak.
W restauracyjnym menu pojawiły się na razie dwie pozycje wykorzystujące bezmięsne mięso: Naturli Burger (35 PLN; Naturli bezmięsne mięso, mozzarella, pappardelle z marchwi, posypka z ziaren konopi, kiszone rzodkiewki, hummus z buraka, orkiszoleh, frytki, smoked mayo), Naturli Steak Hache (38 PLN; Naturli bezmięsne mięso, demi-glace grzybowy, szpinak z czosnkiem aji amarillo, orkiszoleh, frytki, mayo).
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.