Partnerzy portalu
Ostatnie lata bardzo zmieniły sytuację młodych kucharzy w Polsce fot. unsplash.com

Ostatnie lata bardzo zmieniły sytuację młodych kucharzy w Polsce

Polacy nie chcą już jeść tanio i do syta – chcemy próbować nowych smaków, eksperymentować. Dostosować się do tej sytuacji muszą także młodzi szefowie kuchni, którzy na całym świecie prześcigają się w pomysłach i propozycjach, mających trafić w gusta ich wymagających klientów.

Autor: www.horecatrends.pl Data: 25 marca 2019 10:45

- Ostatnie lata bardzo zmieniły sytuację młodych kucharzy w Polsce. Mają niesamowite możliwości, jakich dotychczas nie mieli – mogą przedstawić swoje propozycje, swoje rozwiązania, swoje pomysły na kuchnię i wraz z nimi iść coraz wyżej po szczeblach kariery. To już nie są te czasy, że trzeba wyjeżdżać – trzeba zostać i pokazać na rodzimym gruncie, co potrafimy z siebie dać. Jest bardzo dużo programów dla młodych szefów, są konkursy i warto brać udział w tych najbardziej wartościowych, które potrafią wyłonić atrakcyjnych, młodych kucharzy z pomysłem, z polotem i z odpowiednią energią – komentuje dla Newsrm.tv Michał Bałazy, szef kuchni, ambasador kulinarny Polski,  juror międzynarodowych konkursów kulinarnych.

San Pellegrino Young Chef to prestiżowy konkurs, podczas którego w rolach jurorów wystąpili światowej klasy szefowie kuchni. W edycji z 2018 roku byli to: Virgilio Martínez, Margarita Forés, Brett Graham, Annie Féolde, Dominique Crenn, Ana Roš i Paul Pairet – nazywani często „Siedmioma Mędrcami”. Do finałowej trójki zakwalifikował się kucharz z Polski, Marcin Popielarz. I chociaż w finale uległ zawodnikowi z Japonii, to jego kunszt kulinarny został zauważony i doceniony na całym świecie.

Czy polscy kucharze powinni bać się konkurowania ze swoimi rówieśnikami z krajów Europy Zachodniej czy Stanów Zjednoczonych?

- Bardzo istotną dla mnie, że pokazałem na naszym lokalnym podwórku, że polscy szefowie nie mają się czego wstydzić. Uważam, że powinien płynąć przekaz, dający wiarę młodym kucharzom – nie powinniśmy myśleć, że Polska jest gorsza od krajów zachodnich – podkreśla finalista Marcin Popielarz.

Nasi rozmówcy mają także radę dla młodych szefów kuchni, którzy zaczynają swoją przygodę w gastronomicznym świecie:

- W młodym wieku trochę za wcześnie otwierać restaurację, ponieważ, poza pasją, trzeba mieć jeszcze spore zaplecze finansowe, wiedzę i odrobinę możliwości. To w młodym wieku, najczęściej, nie idzie ze sobą w parze. Warto czerpać od najlepszych, warto uczyć się tam, gdzie są takie możliwości, korzystać z wszelkich kursów, wszelkiego rodzaju staży, które są oferowane, a następnie kiedy poczuje się, że to jest odpowiedni moment, wybrać własną drogę, bo o to w tym wszystkim przecież chodzi – kończy ambasador kulinarny, Michał Bałazy.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.