Partnerzy portalu
Otwieranie restauracji w lockdownie wymaga elastyczności (wideo) Tomasz Zaremba, twórca konceptów kulinarnych i Jakub Szymanek / fot. PTWP

Otwieranie restauracji w lockdownie wymaga elastyczności (wideo)

– Otwieranie restauracji w czasie lockdownu wymaga pewnej elastyczności, porzucenia starych standardów myślenia i dopasowania się na nowo. Logistyka tego przedsięwzięcia wymaga myślenia wielotorowego – powiedział w rozmowie z horecatrends.pl Tomasz Zaremba, twórca konceptów kulinarnych.

Autor: Jakub Szymanek/horecatrends.pl Data: 08 marca 2021 08:20

Trzecia rzecz to opakowania. Zmieniła się ustawa i teraz trzeba mieć opakowania biodegradowalne, ekologiczne itd. A te opakowania bardzo dużo kosztują i zajmują bardzo dużo miejsca. Także logistyka tego przedsięwzięcia wymaga myślenia wielotorowego.

Mija rok od pierwszego lockdownu, dużo lokali w tym czasie ogłosiło upadłość, ewentualnie ledwo wiąże koniec z końcem. Patrząc na nieudolne działania naszego rządu, ciągle nie wiadomo, kiedy gastronomia wróci do życia i w jakiej formie. Czy mimo tego warto w czasie pandemii otwierać nowy lokal? Czy ryzyko jest dużo większe niż zwykle?

Decyzja o otwarciu zapadła, bo projekt trwał od dłuższego czasu. Koncepty były stworzone. Byliśmy gotowi, żeby ruszyć. A z drugiej strony otwarcie w lockdownie, gdzie mamy już trzecią falę, widać jakie są realia, że branża dostaje po dup..e masakrycznie, zakładamy, że ten lockdowan odpuści. I my otwierając się w lutym, mamy dwa, trzy miesiące słabsze, bo nie jest to pełna sprzedaż i pełna restauracja, więc zarabiamy tylko i wyłącznie na jedzeniu, ale to pozwoli dopracować nam koncept.

I np. w czerwcu jak przyjdą goście na salę, będziemy już przećwiczeni. To otwarcie się wcześniej pozwoli to zrobić bezkosztowo. Na razie zarabiamy na siebie, inwestor nie musi ponosić dodatkowych kosztów tak jak w przypadku restauracji, które otwierają się dwa miesiące wcześniej w pełnym składzie, żeby się dograć. Mamy teraz taki chrzest w ogniu. Robimy to na żywym organizmie, ale jak się otworzymy, mam nadzieję, w kwietniu, w maju, to będziemy mieć już finalny poziom dla naszego gościa w lokalu.

Dziękuję za rozmowę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz