Partnerzy portalu
Padnemia zaorała gastronomię W 2020 roku ogólna liczba placówek gastronomicznych była mniejsza o 10,9 proc. w porównaniu z 2019 r.; fot. shutterstock

Padnemia zaorała gastronomię

Autor: horecatrends.pl Data: 03 listopada 2021 09:44

W 2020 r. liczbę placówek gastronomicznych stałych i sezonowych w kraju oszacowano na ok. 64,4 tys., z czego 40,5 proc. stanowiły punkty gastronomiczne, 27,4 proc. – restauracje, 26,6 proc. – bary, a stołówki – 5,5 proc. Ogólna liczba placówek gastronomicznych była mniejsza o 10,9 proc. w porównaniu z 2019 r.

Gastronomia w pandemii

Jak wynika z  opracowania GUS „Rynek wewnętrzny 2020” ubyło wszystkich rodzajów placówek: stołówek o 23,3 proc., barów o 12,3 proc., restauracji o 11,7 proc. oraz punktów gastronomicznych o 7,4 proc. Spadek liczby placówek gastronomicznych był głównie spowodowany wprowadzeniem długotrwałych ograniczeń w działalności tych lokali związanych z rozprzestrzenianiem się epidemii covid-19. 

 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Sektor prywatny w gastronomii obejmował 98,7 proc. wszystkich placówek gastronomicznych, w tym: 99,4 proc. restauracji, 99,1 proc. barów, 99,0 proc. punktów gastronomicznych oraz 91,2 proc. stołówek. Liczba placówek gastronomicznych w przedsiębiorstwach o liczbie pracujących powyżej 9 osób spadła w porównaniu z rokiem poprzednim o 12,3 proc. i wyniosła 17778, co stanowiło 27,6 proc. placówek gastronomicznych ogółem w Polsce.

Spadek lokali gastronomicznych

Spadek odnotowano we wszystkich rodzajach placówek gastronomicznych: w liczbie stołówek – o 23,3 proc., restauracji – o 14,9 proc., barów – o 10,2 proc., a punktów gastronomicznych – o 8,4 proc.

Gastronomia: Przychody w pandemii

W 2020 r. przychody ogółem z działalności gastronomicznej w cenach bieżących wyniosły zaledwie 37,6 mld zł i w porównaniu z rokiem poprzednim spadły o 26,0 proc. z powodu wprowadzanych ograniczeń działalności związanych z epidemią covid-19 (w cenach stałych były niższe o 30,4 proc.). Z sektora prywatnego pochodziło 99,2 proc. tej wartości, z sektora publicznego zaś – 0,8 proc.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz