×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Pasztet wielkanocny Roberta Makłowicza. Jest też wersja z niecodziennym dodatkiem
Jak zrobić wykwintny pasztet świąteczny według przepisu Roberta Makłowicza? | fot. arc.

Pasztet wielkanocny Roberta Makłowicza. Jest też wersja z niecodziennym dodatkiem

Autor: Witold Stech Data: 28 marca 2023 12:32

Pasztet wielkanocny to jedno z tych dań, które można spokojnie upiec kilka dni przed świętami, bez obawy, że się zepsuje albo straci na jakości. Może być przygotowany i podawany na wiele sposobów, a swój patent na niego ma również Robert Makłowicz. Jak robi wielkanocny pasztet?

  • Przepisów na pasztety jest wiele. Mogą być wegetariańskie, mięsne, a także przyrządzone z kilku rodzajów mięs.
  • Pasztety można przyrządzić piekąc je, ale także bez pieczenia.
  • Wykonanie pasztetu to także pole do kulinarnych szaleństw, zwłaszcza w przypadku dodatków. Makłowicz używa tu np. pistacji.

Wielkanoc to jaja w wielu postaciach i stoły uginające się od ciast, ale także mięsne dodatki towarzyszące świętom. Dużą popularnością cieszą się pasztety, które można wykonać na wiele sposobów i z dodatkiem wielu mięs (najpopularniejsze są te drobiowe i wieprzowe), ale także w wersji wegetariańskiej.

Wielkanocny pasztet Roberta Makłowicza opiera swój przepis na drobiu, a konkretnie wątróbkach, a smaku dodaje mu alkohol, w tym wypadku słodkie wino (które można zastąpić także brandy).

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Wielkanocny pasztet bez pieczenia Roberta Makłowicza - przepis

Składniki:

  • 800 g drobiowych wątróbek
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 200 g masła
  • ser
  • 100 ml słodkiego wina (np. porto), a opcjonalnie 2-3 łyżki brandy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • gałka muszkatołowa (szczypta, musi być świeżo zmielona)
  • sól i pieprz

Pasztety są niezwykle popularne na wielkanocnych stołach. | zdj. ilustracyjne, fot. Shutterstock

Sprawdzony przepis na pasztet domowy - drobiowy. Wykonanie krok po kroku

Krok 1. Na patelni na maśle należy zeszklić cebule, później dodając czosnek, a następnie dodając pokrojone (i osuszone) wątróbki. Całość smażyć do zmiany koloru delikatnie soląc.

Krok 2. Zwiększając ogień dolać alkohol, dodać sól, gałkę muszkatołową oraz rozmaryn i nadal smażyć przez kilka minut. Całość przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę.

Krok 3. Przez sito należy przetrzeć masę, by pozbyć się nadmiaru wody, po czym włożyć masę do keksówki, uprzednio wyłożonej spożywczą folią. Wstawić do lodówki na dobę uprzednio rzucając formą delikatnie na blat, by odpowietrzyć masę.

Krok 4. Po wyjęciu pasztetu z lodówki wlać wrzątek do formy i odstawić na kilka minut, po czym przykryć deską do krojenia. Po odwróceniu powinniśmy bezproblemowo wyjąć pasztet z formy.

Robert Makłowicz podzielił się również przepisem na pasztet pieczony, który również świetnie nadaje się na wielkanocny stół. W tej wariacji smaku dodaje niecodzienny składnik - pistacje.

Wegetariański pasztet można przyrządzić np. z soczewicy. | fot. Shutterstock

Przepis na pasztet z różnych mięs według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg kurzych udek
  • 1 kg udźca z indyka
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4 duże jaja
  • 100 ml śmietany 36%
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 średnie cebule
  • 100 g suszonych grzybów
  • 200 g pistacji
  • 15-20 ml sosu sojowego
  • 1-2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej rzepakowy

Papka - to oznacza francuskie słowo pâte, od którego nazwę wziął pasztet. | fot. Shutterstock

Jak zrobić wykwintny pasztet świąteczny według przepisu Roberta Makłowicza? 

Krok 1. Grzyby należy namoczyć w wodzie, a pistacje obrać i obgotować. Zagotować również udka i skrzydełka, razem z marchewkami i pietruszką oraz namoczonymi grzybami (wraz z płynem).

Krok 2. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a w tym czasie obraną z łupin i posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodając osuszoną wątróbkę. Całość smażymy do zmięknięcia. Po usmażeniu mięso mielimy w maszynce do mięsa wraz z warzywami, grzybami oraz pozostałymi mięsami (bez kości).

Krok 3. Dodajemy do masy jajka, śmietanę, odrobinę imbiru i gałki muszkatołowej oraz sos sojowy. Mieszamy, łącząc z pistacjami, doprawiamy także solą oraz pieprzem. Keksówkę do wypieku natłuszczamy, a całość pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez ok. 90 minut.

Co zrobić żeby pasztet nie był za suchy?

Tutaj metod jest kilka. Olej roślinny może pomóc wzmocnić wilgotność pasztetu wegetariańskiego. Dodanie żółtej i ubitych białek również może pomóc w otrzymaniu odpowiedniej konsystencji. Ważny jest również wybór odpowiednich mięs. Pasztety na wątróbce, podgardlu oraz kawałku boczku powinny wyjść idealnie wilgotne.

Czy po upieczeniu pasztet zostawić w piekarniku?

Wypieczenie pasztetu sprawdza się podobnie jak wypieczenie biszkoptu - patyczkiem lub widelcem. Gdy jest suchy, jest gotowy. Nie musi pozostawać w piekarniku, aczkolwiek można go tam zostawić do wystygnięcia przy delikatnie otwartych drzwiczkach (np. przytrzymanych drewnianą łyżką). Dzięki temu nie powinien opaść po zakończeniu pieczenia.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz