Pełne ogródki restauracyjne na rynku we Wrocławiu



PAP - 15 maja 2021 14:31


W sobotę na wrocławskim rynku zjawiły się tłumy wrocławian. Nie brakowało również gości w restauracyjnych ogródkach usytuowanych w centrum miasta.

Od soboty lokale gastronomiczne mogą obsługiwać gości na zewnątrz, w ogródkach, ale klienci muszą zajmować co drugi stolik, a odległość między stolikami musi wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami jest przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.

Tłumy na wrocławskim rynku

W sobotę na wrocławskim rynku zjawiły się tłumy wrocławian. Nie brakowało również gości w restauracyjnych ogródkach usytuowanych w centrum miasta. Nie we wszystkich przestrzegano zasad dystansu społecznego: w niektórych klienci siedzieli przy każdym stoliku, a odległości pomiędzy nimi były mniejsze niż 1,5 m, nie było też wymaganych przegród.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Większość lokali stosowała się do zasad określonych w rozporządzeniu. NP. "CK Restauracja" w sobotę została w całości wynajęta na przyjęcie komunijne. Dlatego ustawiono w niej dwa długiej stoły, przy których zasiądzie najbliższa rodzina.

"W niedzielę również mamy zlecenie komunijne, ale wyjazdowe. Dlatego ogródek restauracji będzie już dostępny dla klientów. Stoliki rozstawimy w bezpiecznej odległości" - powiedziała menedżer lokalu Patrycja Henke.

Restauracja "Pod Fredrą" w sobotę dopiero wznowiła swa działalność, gdyż czasie lockdownu nie serwowała swoich potraw na zewnątrz.

"Mamy takie menu, że byłoby trudno dostarczyć je do domu klienta w jakości, która by go zadowoliła. Dlatego lokal był zamknięty i z tym większą radością powitaliśmy teraz naszych gości. Cieszymy się, że przychodzą i że wszyscy wracamy do normalności" - powiedział kierownik zmiany Paweł Podsędek.

Podkreślił, że zgodnie z zasadami dystansu społecznego w ogródku ich restauracji przyjmowani są goście tylko do co drugiego stolika oraz zagwarantowano im pełny reżim sanitarny w trakcie obsługi.

Nie wszyscy przestrzegają obostrzeń

Pani Alicja przyszła do rynku z całą rodziną po spacerze w ogrodzie botanicznym.

"Spotkanie z córką, zięciem i wnukami to takie preludium do Dnia Matki, bo w następny weekend dzieci wyjeżdżają. Marzyłam o tym, by wreszcie pójść do restauracji, ale jak widzę, że w niektórych nie są przestrzegane zasady dystansu to się zastanawiam, czy usiąść do stolika" - powiedziała pani Alicja.

Pani Monika również przyszła z całą rodziną i zaznaczyła, że nie mogła się doczekać tego dnia, by znowu pójść na obiad do miasta.

"Oczywiście zdarzało się, że zamawialiśmy dania z dowozem. Jednak to nie to samo, gdy się usiądzie w rynku przy stoliku i dostanie danie prostu z kuchni. Naprawdę można się cieszyć takimi drobnymi rzeczami" - powiedziała pani Monika.

Od 15 maja lokale gastronomiczne mogą obsługiwać gości na zewnątrz, w ogródkach. Już od 29 maja będą mogli przyjąć klientów także wewnątrz. Lokale będą jednak otwarte pod pewnymi warunkami. W przypadku działalności ogródków restauracyjnych, jak i lokali gastronomicznych będzie obowiązywał ścisły reżim sanitarny - maksymalnie 50 proc. obłożenia lokalu, a także zachowana bezpieczna odległość i limit osób. W rozporządzeniu napisano, że klienci będą musieli zajmować, co drugi stolik i odległość między stolikami będzie musiała wynosić co najmniej 1,5 m, chyba że między stolikami postawiona zostanie przegroda o wysokości co najmniej 1 m, licząc od powierzchni stolika.