Pesto to włoski sos, który na dobre zadomowił się na sklepowych półkach w Polsce i zyskał wielu zwolenników. Może występować w tradycyjnej formie, którą można kupić w sklepach, ale można je zrobić także samemu i to na wiele sposobów.
Sama nazwa pesto odnosi się do sposobu przyrządzania dania (słowo "pestare" oznacza "tłuc" lub "miażdżyć", gdzie w marmurowych moździerzach rozgniata się drewnianym tłuczkiem składniki, takie jak orzeszki i czosnek. Po nich dodaje się mielone suszone liście bazylii i sól, a następnie ser i całość miesza.
Tak przyrządzone pesto serwuje się zwykle do pieczywa, makaronu, sałatek, serów, a także może być bazą sosów do mięs. Co istotne, nie może być podgrzewane ze względu na właściwości bazylii. W wysokiej temperaturze potrafi nabrać goryczy.
W tradycyjnej i najpopularniejszej na świecie wersji, występuje jako pesto alla genovese (pochodzi z Genui) i wytwarza się je z parmezanu (Parmigiano-Reggiano) lub sera twardego innego rodzaju (drobno startego, np. Pecorino Sardo, Pecorino Romano, Grana Padano), orzeszków piniowych, czosnku, soli i liguryjskiej oliwy z oliwek extra virgin, a przede wszystkim głównego składnika bazylii (najlepiej bazylii genovese).
Pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) ma dla odmiany w swoim składzie pomidory suszone na słońcu i bywa nazywane pesto rosso. Ma także migdały zamiast orzeszków piniowych, a samej bazylii sporo mniej.
Kalabryjskie pesto alla calabrese to z kolei grillowana papryka, czarny pieprz i dużo pikantniejszy smak.
Poza Włochami czasami do produkcji pesto używa się zamiast orzeszków piniowych migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, makadamii, orzechów pekan, pistacji, orzechów włoskich, a nawet orzeszków ziemnych.
Wśród składników występują też kolendra, koper, jarmuż, mięta, pietruszka, rukola, szpinak. W zasadzie niemal każda kompozycja aromatycznych liści, tłustych orzechów, twardego sera, oliwy z oliwek, czosnku, soli i soku z cytryny może wytworzyć sos podobny do pesto.
Wegańskie pesto może zawierać z kolei, oprócz orzechów, oliwy i bazylii, np. pastę miso i płatki drożdżowe.
Gotowe włoskie pesto jest dostępne w podstawowych wersjach w większości sklepów spożywczych i marketów. Dla tych, którzy chcieliby spróbować nieco innych smaków - polecamy poniższe przepisy na pesto.
Ania Starmach, kucharka i jurorka MasterChef Polska proponuje pesto na bazie orzeszków piniowych. Jak je wykonać?
Krok 1. Orzeszki piniowe należy podprażyć na rozgrzanej patelni, po czym przełożyć je do naczynia.
Krok 2. Do naczynia dolać oliwy z oliwek, dodać bazylię, czosnek, parmezan i sok z cytryny, a całość doprawić solą i pieprzem.
Krok 3. Gęstość regulujemy oliwą (dodajemy gdy sos jest za gęsty) lub bazylią/parmezanem (gdy jest za rzadki).
W tym przepisie zamiast bazylii występuje czosnek niedźwiedzi, a zamiast orzeszków - migdały.
Składniki:
Krok 1. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi należy posiekać na małe centymetrowe kawałki, a migdały uprażyć na patelni.
Krok 2. Uprażone migdały wraz z serem należy zmielić w blenderze, po czym dolać oliwę i wymieszać. Czosnek niedźwiedzi dodaje się partiami, blendując cały czas. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i mieszamy.
Tutaj zamiast bazylii mamy pietruszkę, a do tego solone orzechy nerkowca.
Składniki:
Krok 1. Rozdrobnić umyta i wysuszoną pietruszkę, wrzucić natkę do blendera wraz z orzechami, serem, sokiem z cytryny i obranymi ząbkami czosnku.
Krok 2. Dodać sól i pieprz. Miksować do uzyskania jednolitej masy.
Podagrycznik (zwany diabelską stopką) to pospolita roślina rosnąca w Polsce, należąca do rodziny selerowatych. Jest uznawana jako chwast przez rolników, ale ma swoje zastosowanie w fitoterapii.
Składniki:
Krok 1. Ziele podagrycznika należy umyć i osuszyć, a słonecznik uprażyć na suchej patelni.
Krok 2. W blenderze miksujemy wszystko oprócz podagrycznika, jego liście siekamy i wrzucamy na samym końcu, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 3. Doprawiamy do smaku i dodajemy parmezan, ponownie miksując.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.