×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Pesto pietruszkowe, z czosnku niedźwiedziego czy podagrycznika? Te smaki robią furorę
Jak zrobić domowe pesto? Przepisy są proste. |fot. Pixabay

Pesto pietruszkowe, z czosnku niedźwiedziego czy podagrycznika? Te smaki robią furorę

Autor: Witold Stech Data: 17 kwietnia 2023 12:08

Pesto to włoski sos, który na dobre zadomowił się na sklepowych półkach w Polsce i zyskał wielu zwolenników. Może występować w tradycyjnej formie, którą można kupić w sklepach, ale można je zrobić także samemu i to na wiele sposobów.

  • Oryginalne pesto powinno zawierać w sobie bazylię i orzeszki piniowe.
  • Rozmaite wariacje obejmują inne rodzaje orzechów, ale też inne rodzaje aromatycznych liści.
  • Podstawowe rodzaje znajdziemy w sklepach, ale warto puścić wodze fantazji i przygotować pesto samemu.

Co to znaczy pesto?

Sama nazwa pesto odnosi się do sposobu przyrządzania dania (słowo "pestare" oznacza "tłuc" lub "miażdżyć", gdzie w marmurowych moździerzach rozgniata się drewnianym tłuczkiem składniki, takie jak orzeszki i czosnek. Po nich dodaje się mielone suszone liście bazylii i sól, a następnie ser i całość miesza.

Czy pesto można jeść na zimno?

Tak przyrządzone pesto serwuje się zwykle do pieczywa, makaronu, sałatek, serów, a także może być bazą sosów do mięs. Co istotne, nie może być podgrzewane ze względu na właściwości bazylii. W wysokiej temperaturze potrafi nabrać goryczy.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Liście bazylii po podgrzaniu stają się gorzkie, dlatego pesto lepiej jeść na zimno. | fot. Pixabay

Z czego składa się pesto? Tradycyjna wersja to pesto alla genovese

W tradycyjnej i najpopularniejszej na świecie wersji, występuje jako pesto alla genovese (pochodzi z Genui) i wytwarza się je z parmezanu (Parmigiano-Reggiano) lub sera twardego innego rodzaju (drobno startego, np. Pecorino Sardo, Pecorino Romano, Grana Padano), orzeszków piniowych, czosnku, soli i liguryjskiej oliwy z oliwek extra virgin, a przede wszystkim głównego składnika bazylii (najlepiej bazylii genovese).

Włoskie rodzaje pesto - pesto alla siciliana i pesto alla calabrese

Pesto sycylijskie (pesto alla siciliana) ma dla odmiany w swoim składzie pomidory suszone na słońcu i bywa nazywane pesto rosso. Ma także migdały zamiast orzeszków piniowych, a samej bazylii sporo mniej.

Kalabryjskie pesto alla calabrese to z kolei grillowana papryka, czarny pieprz i dużo pikantniejszy smak.

Poza Włochami czasami do produkcji pesto używa się zamiast orzeszków piniowych migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych, makadamii, orzechów pekan, pistacji, orzechów włoskich, a nawet orzeszków ziemnych.

Wśród składników występują też kolendra, koper, jarmuż, mięta, pietruszka, rukola, szpinak. W zasadzie niemal każda kompozycja aromatycznych liści, tłustych orzechów, twardego sera, oliwy z oliwek, czosnku, soli i soku z cytryny może wytworzyć sos podobny do pesto.

Wegańskie pesto może zawierać z kolei, oprócz orzechów, oliwy i bazylii, np. pastę miso i płatki drożdżowe.

Gotowe włoskie pesto jest dostępne w podstawowych wersjach w większości sklepów spożywczych i marketów. Dla tych, którzy chcieliby spróbować nieco innych smaków - polecamy poniższe przepisy na pesto.

Pesto Ani Starmach z orzeszkami piniowymi - przepis

Ania Starmach, kucharka i jurorka MasterChef Polska proponuje pesto na bazie orzeszków piniowych. Jak je wykonać?

Krok 1. Orzeszki piniowe należy podprażyć na rozgrzanej patelni, po czym przełożyć je do naczynia.

Krok 2. Do naczynia dolać oliwy z oliwek, dodać bazylię, czosnek, parmezan i sok z cytryny, a całość doprawić solą i pieprzem.

Krok 3. Gęstość regulujemy oliwą (dodajemy gdy sos jest za gęsty) lub bazylią/parmezanem (gdy jest za rzadki).

Pesto z czosnku niedźwiedziego to ciekawa alternatywa sklepowych wersji. | fot. Pixabay

Pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis

W tym przepisie zamiast bazylii występuje czosnek niedźwiedzi, a zamiast orzeszków - migdały.

Składniki:

  • 150 g czosnku niedźwiedziego,
  • 60 g oliwy z oliwek,
  • 50 g migdałów,
  • 25 g sera Grana Padano (tartego),
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, mielony pieprz do smaku.

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?

Krok 1. Umyty i osuszony czosnek niedźwiedzi należy posiekać na małe centymetrowe kawałki, a migdały uprażyć na patelni.

Krok 2. Uprażone migdały wraz z serem należy zmielić w blenderze, po czym dolać oliwę i wymieszać. Czosnek niedźwiedzi dodaje się partiami, blendując cały czas. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny i mieszamy.

Pesto pietruszkowe - przepis

Tutaj zamiast bazylii mamy pietruszkę, a do tego solone orzechy nerkowca.

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki
  • 120 ml oliwy
  • 100 g prażonych i solonych orzechów nerkowca
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny
  • 5 łyżek sera parmezan

Jak zrobić pesto pietruszkowe?

Krok 1. Rozdrobnić umyta i wysuszoną pietruszkę, wrzucić natkę do blendera wraz z orzechami, serem, sokiem z cytryny i obranymi ząbkami czosnku.

Krok 2. Dodać sól i pieprz. Miksować do uzyskania jednolitej masy.

Pesto z podagrycznika - przepis

Podagrycznik (zwany diabelską stopką) to pospolita roślina rosnąca w Polsce, należąca do rodziny selerowatych. Jest uznawana jako chwast przez rolników, ale ma swoje zastosowanie w fitoterapii.

Składniki:

  • liście podagrycznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki domowego octu
  • 2 łyżki słonecznika lub orzechów piniowych
  • parmezan
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie ostra papryczka

Jak zrobić pesto z podagrycznika?

Krok 1. Ziele podagrycznika należy umyć i osuszyć, a słonecznik uprażyć na suchej patelni.

Krok 2. W blenderze miksujemy wszystko oprócz podagrycznika, jego liście siekamy i wrzucamy na samym końcu, miksując do uzyskania jednolitej konsystencji.

Krok 3. Doprawiamy do smaku i dodajemy parmezan, ponownie miksując.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News
Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz