Grillować można kiełbasy i wiele rodzajów mięs i warzyw, a także grzyby. Popularne pieczarki można przyrządzić na kilka sposobów. Jak to zrobić i o czym pamiętać?
Grillowane pieczarki to świetny dodatek np. do mięs i ziemniaków. Wymagają nieco innego przygotowania do grillowania niż warzywa. Ważne jest przede wszystkim, by dobrze je oczyścić. Są porowate i mają zdolność zatrzymywania wody (składają się z niej w 95%). Aby zachować teksturę grzybów, trzeba je opłukać, ale nie moczyć. Następnie, zaraz po opłukaniu, delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wody.
W niektórych przypadkach grzyby mogą wymagać jedynie delikatnego szczotkowania, aby usunąć nadmiar brudu lub zanieczyszczeń. Można użyć szczotki kuchennej, aby delikatnie wyszczotkować całe grzyby zamiast odkręcać kran.
Sposób grillowania grzybów zależy od rodzaju używanego grzyba. Małe pieczarki można nadziać na patyki (należy namoczyć je w wodzie i pozostawić na 20 minut, aby nie spalić patyków podczas grillowania), jak w poniższym przepisie. Grzyby można także pokroić na mniejsze kawałki i grillować zawinięte w folię. Można również użyć patelni grillowej, aby uniknąć przypadkowego wpadnięcia grzybów między ruszty.
Niektóre duże grzyby często można umieścić bezpośrednio na ruszcie, aby je upiec. Dużą popularnością cieszą się także grzyby portobello, zwane pieczarkami portobello. Są większe niż tradycyjne pieczarki i bardziej mięsiste, charakteryzują się także ciemniejszym kolorem kapelusza. Podczas grillowania pieczarek portobello można wykazać się większą fantazją, gdyż z racji rozmiaru, lepiej nadają się np. do faszerowania (np. serem czy migdałami) i można je grillować bezpośrednio na ruszcie.
Aby grzyby nie wysychały lub nie paliły się na grillu, należy posmarować je olejem lub oliwą z oliwek. Możliwe, że zabieg ten trzeba będzie powtórzyć po obróceniu grzybów na ruszcie. Zamiast oleju lub oliwy można użyć wcześniej marynować grzyby w ulubionej marynacie.
Ślady grilla tworzą się szybko na dużym ogniu — zwykle w ciągu 2 do 3 minut. Gdy się pojawią, należy umieścić grzyby w odległości od 10-15 cm od źródła ciepła. W takiej pozycji grzyby grilluje się zwykle przez 4 do 6 minut z każdej strony.
Grillowanie grzybów w folii zajmie dłużej, proces ten może trwać od 20 do 25 minut. Należy przewrócić folię w połowie grillowania na drugą stronę.
Składniki:
Pieczarki z grilla - wykonanie krok po kroku
Krok 1. Na metalowe lub drewniane patyki do szaszłyków nabijamy pieczarki. Smarujemy je mieszanką masła, koperku i soli czosnkowej.
Krok 2. Grillujemy pieczarki na średnim ogniu, pod przykryciem. Zajmie to ok. 10-15 minut, a w międzyczasie powinno się je obracać (co 5 minut) i w razie potrzeby - ponownie posmarować.
Składniki
Grillowane pieczarki portobello - wykonanie krok po kroku:
Krok 1. Najpierw należy oczyścić grzyby i usunąć ich łodygi. Układamy grzyby kapeluszy skrzelami do góry i wlewamy w nie mieszaninę oleju, octu balsamicznego, cebuli i czosnku. Całość marynujemy przez godzinę w temperaturze pokojowej.
Krok 2. Grillujemy w średnio-wysokiej temperaturze na natłuszczonym ruszcie, aż do skarmelizowania i zmięknięcia, ok. 5 minut z każdej strony.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.