×

Subskrybuj newsletter
horecatrends.pl

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami portalu.
Podaj poprawny adres e-mail
  • Musisz zaznaczyć to pole
Partnerzy portalu
Pizza a cukrzyca. Jaka jest odpowiednia dla diabetyków?
Czy pizza jest bezpieczna dla osób z cukrzycą? | fot. Shutterstock

Pizza a cukrzyca. Jaka jest odpowiednia dla diabetyków?

Autor: Witold Stech Data: 12 lutego 2023 08:11

Dla osób z cukrzycą ważne jest przestrzeganie diety bogatej w składniki odżywcze, pełnowartościowej, zawierającej dużo białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Jak ma się do tego pizza i czy każda będzie odpowiednia?

Czy pizza jest bezpieczna dla osób z cukrzycą?

Pizza zawiera sporo węglowodanów rafinowanych i węglowodanów w ogóle. Zalecane jest ograniczanie spożycia produktów, które w swoim składzie mają białą mąkę, a z tej przecież klasyczna pizza słynie (w dalszej części piszemy o zamiennikach stosowanych do stworzenia ciasta). Rafinowane ziarna są ponadto pozbawione pewnych składników odżywczych, takich jak białko i błonnik.

Osoby chorujące na cukrzycę powinny monitorować całkowite spożycie węglowodanów, w tym jego rodzaje. To makroskładniki odżywcze mające największy wpływ na poziom cukru we krwi.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Pizza a cukrzyca. Z umiarem, nie jako codzienne danie

Dobrym pomysłem dla diabetyków jest ograniczenie spożycia pizzy, nie powinna się ona stać codziennym daniem. Organizm osoby chorej na cukrzycę może źle zareagować na duże ilości węglowodanów połączonych z tłuszczami, dlatego równie istotna jest ilość spożywanej pizzy i pora jej konsumpcji.

W zależności od rodzaju, 100-gramowy kawałek pizzy z serem może zawierać około 30 gramów węglowodanów, dostarczając jednocześnie stosunkowo niewielką ilość białka i minimalną ilość błonnika. Zawartość węglowodanów w kawałku pizzy może być jednak znacznie większa w zależności od grubości ciasta, wielkości kawałka i dodatków. Dwa kawałki pizzy to już ok. 60 g węglowodanów, przy zalecanym przez Food and Drug Administration (FDA) dziennym spożyciu wynoszącym 275 g (dla osoby spożywającej 2000 kcal dziennie).

Pizza zawiera także często dużo sodu, co może być problematyczne dla osób chorujących na cukrzycę. Dwa 100-gramowe kawałki mogą go mieć ponad 1200 mg, przy dziennym limicie spożycia wynoszącym 2300 mg. Wysokie spożycie soli może być niepokojące, gdyż osoby z cukrzycą typu 2 mają często wysokie ciśnienie krwi.

Kolejną kwestią jest wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, na poziomie 10 g w dwóch 100-gramowych kawałkach pizzy. To ponad połowa dziennego zapotrzebowania, a dieta bogata w tłuszcze nasycone może pogorszyć cukrzycę, przyczyniając się do insulinooporności, co negatywnie wpływa na zarządzanie poziomem cukru we krwi.

Nie oznacza to jednak, że osoby z cukrzycą muszą całkowicie unikać pizzy, a powinny rozważyć ograniczenie spożycia pizzy, a także innych pokarmów bogatych w rafinowane węglowodany. Większość diety cukrzycowej powinna składać się z pełnych, bogatych w składniki odżywcze pokarmów.

Jakie rodzaje pizzy są najlepsze dla osób z cukrzycą?

Wybierając węglowodany, najlepiej wybierać źródła węglowodanów o dużej zawartości składników odżywczych. Należą do nich warzywa nieskrobiowe i produkty pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż i kasza gryczana. Jak to pogodzić z pizzą?

Warto, aby kawałek pizzy był bogaty w:

  • Błonnik: zapewnią go warzywa, w tym np. cukinia, papryka, oliwki, karczochy i (suszone) pomidory
  • Białko: zapewnią go pieczony kurczak i świeża mozzarella
  • Zdrowe tłuszcze: zapewnią go oliwki i orzeszki piniowe

Jeśli wybieramy lub sami przygotowujemy ciasto - warto postawić na mąkę pełnoziarnistą lub, jeszcze lepiej - na mąkę migdałową, co pozwoli również zwiększyć spożycie błonnika.

Ponadto ciasto zrobione z mąki migdałowej (a nawet je też przyrządzić alternatywnie z warzyw, np. takich jak kalafior), ma zwykle znacznie mniej węglowodanów niż zwykła pizza i będzie miało mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż ciasto zrobione z mąki białej lub pełnoziarnistej.

Pizza a cukrzyca. Jakich składników unikać?

Aby pizza była zdrowsza i bezpieczniejsza dla osób chorujących na cukrzycę, warto rozważyć ograniczenie niektórych składników. Należą do nich:

  • przetworzone mięso, takie jak bekon, szynka, pepperoni i kiełbasa
  • smażony kurczak i smażone warzywa
  • dodatkowy ser/posypka serowa i nadziewane serem spody do pizzy
  • słodkie dodatki, takie jak ketchup, sos barbecue i kawałki ananasa
  • kremowe, wysokokaloryczne sosy, takie jak sos Alfredo lub sos ranczerski

Wiele rodzajów pizzy zawiera jeden lub więcej z tych składników, co może znacznie zwiększyć zawartość węglowodanów i ogólną liczbę kalorii.

Nie przegap najważniejszych wiadomości

Horeca Trends - Google News Obserwuj nas w Google News

SŁOWA KLUCZOWE

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz