Dla osób z cukrzycą ważne jest przestrzeganie diety bogatej w składniki odżywcze, pełnowartościowej, zawierającej dużo białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Jak ma się do tego pizza i czy każda będzie odpowiednia?
Pizza zawiera sporo węglowodanów rafinowanych i węglowodanów w ogóle. Zalecane jest ograniczanie spożycia produktów, które w swoim składzie mają białą mąkę, a z tej przecież klasyczna pizza słynie (w dalszej części piszemy o zamiennikach stosowanych do stworzenia ciasta). Rafinowane ziarna są ponadto pozbawione pewnych składników odżywczych, takich jak białko i błonnik.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny monitorować całkowite spożycie węglowodanów, w tym jego rodzaje. To makroskładniki odżywcze mające największy wpływ na poziom cukru we krwi.
Dobrym pomysłem dla diabetyków jest ograniczenie spożycia pizzy, nie powinna się ona stać codziennym daniem. Organizm osoby chorej na cukrzycę może źle zareagować na duże ilości węglowodanów połączonych z tłuszczami, dlatego równie istotna jest ilość spożywanej pizzy i pora jej konsumpcji.
W zależności od rodzaju, 100-gramowy kawałek pizzy z serem może zawierać około 30 gramów węglowodanów, dostarczając jednocześnie stosunkowo niewielką ilość białka i minimalną ilość błonnika. Zawartość węglowodanów w kawałku pizzy może być jednak znacznie większa w zależności od grubości ciasta, wielkości kawałka i dodatków. Dwa kawałki pizzy to już ok. 60 g węglowodanów, przy zalecanym przez Food and Drug Administration (FDA) dziennym spożyciu wynoszącym 275 g (dla osoby spożywającej 2000 kcal dziennie).
Pizza zawiera także często dużo sodu, co może być problematyczne dla osób chorujących na cukrzycę. Dwa 100-gramowe kawałki mogą go mieć ponad 1200 mg, przy dziennym limicie spożycia wynoszącym 2300 mg. Wysokie spożycie soli może być niepokojące, gdyż osoby z cukrzycą typu 2 mają często wysokie ciśnienie krwi.
Kolejną kwestią jest wysoka zawartość tłuszczów nasyconych, na poziomie 10 g w dwóch 100-gramowych kawałkach pizzy. To ponad połowa dziennego zapotrzebowania, a dieta bogata w tłuszcze nasycone może pogorszyć cukrzycę, przyczyniając się do insulinooporności, co negatywnie wpływa na zarządzanie poziomem cukru we krwi.
Nie oznacza to jednak, że osoby z cukrzycą muszą całkowicie unikać pizzy, a powinny rozważyć ograniczenie spożycia pizzy, a także innych pokarmów bogatych w rafinowane węglowodany. Większość diety cukrzycowej powinna składać się z pełnych, bogatych w składniki odżywcze pokarmów.
Wybierając węglowodany, najlepiej wybierać źródła węglowodanów o dużej zawartości składników odżywczych. Należą do nich warzywa nieskrobiowe i produkty pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż i kasza gryczana. Jak to pogodzić z pizzą?
Warto, aby kawałek pizzy był bogaty w:
Jeśli wybieramy lub sami przygotowujemy ciasto - warto postawić na mąkę pełnoziarnistą lub, jeszcze lepiej - na mąkę migdałową, co pozwoli również zwiększyć spożycie błonnika.
Ponadto ciasto zrobione z mąki migdałowej (a nawet je też przyrządzić alternatywnie z warzyw, np. takich jak kalafior), ma zwykle znacznie mniej węglowodanów niż zwykła pizza i będzie miało mniejszy wpływ na poziom cukru we krwi niż ciasto zrobione z mąki białej lub pełnoziarnistej.
Aby pizza była zdrowsza i bezpieczniejsza dla osób chorujących na cukrzycę, warto rozważyć ograniczenie niektórych składników. Należą do nich:
Wiele rodzajów pizzy zawiera jeden lub więcej z tych składników, co może znacznie zwiększyć zawartość węglowodanów i ogólną liczbę kalorii.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.