Goście są skłonni płacić za pizzę neapolitańską z delikatesowymi dodatkami nawet około 50 zł, a nazwy lokali z wyborną napoletaną zyskują sławę na całą Polskę.
Najlepsze pizzerie z pizzą napoletaną stawiają na produkty z certyfikatem DOP (Denominazione di Origine Protetta), oznaczającym, że produkt jest oryginalny i wyprodukowany zgodnie z regionalną recepturą.
Na pizzy w dobrych lokalach znajdziemy m.in. Pomidory San Marzano DOP, mozzarella di bufala Campana DOP, Pecorino Romano DOP, Gorgonzolla Dolce DOP czy Taleggio DOP. Do tego wysokiej jakości składniki: Nduja, Salsiccia Piccante, Mortadella Bologna, Spianata Calabrese Piccante. Ser Provolone Bocce, Guanciale czy Pancetta Arrotolata.
Pizzerie z pizzą gourmet pokazują, że do pizzy świetnie mogą pasować gruszki, figi, orzechy, miód, pomidory suszone i świeże pomidorki datterini.
Pizze speciali, pizze gourmet kosztują między 40 a 50 zł, a ich popularność pokazuje, że są tego warte.
W Krakowie sławą cieszy się Nolio na Kazimierzu przy ul. Krakowskiej.
W Katowicach pierwszym lokalem z oryginalną pizzą neapolitańską była Vera Napoli. Siostrzanymi pizzeriami Vera Napoli są La Fontana w Tychach i Furore w Gliwicach.
W 2022 r. w katowickim Starym Dworcu powstała Olio We Love Pizza Napoletana, która ma też pizzerie w Gliwicach, Krakowie i Bielsku-Białej.
We Wrocławiu pizzę neapolitańską zjeść można w Oliwa i Ogień.
W Warszawie pizzę w stylu neapolitańskim zjeść można m.in. w Mące i Wodzie...
...oraz w Pizzaiolo przy Kruczej...
... a także w Nonna Pizzeria przy ul. Oboźnej.
W Poznaniu na pizzę neapolitańską chodzi się np. do Forni Rossi Pizza Napoletana.
W Gdańsku na Długim Pobrzeżu zjemy pizzę neapolitańską w Ostro.
W Łodzi na napoletanę chodzi się do La Mia Fabbrica.
W Białymstoku pizzę neapolitańską można zjeść w 500 Stopni - Pizza Napoletana.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.