Partnerzy portalu
Pizza - z czym na jesień? Nie tylko grzyby, orzechy, figi i gruszki Na pierwszym planie pizza ''Speck e Porcini'', po lewej ''Noce'' z pikantnym salami. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Pizza - z czym na jesień? Nie tylko grzyby, orzechy, figi i gruszki

Autor: KG/horecatrends Data: 09 października 2022 14:00

Jesień to dobry czas na comfort food. Dodatki na pizzę krążą wokół rozgrzewających jesiennych klimatów: orzechów, dyni, grzybów i gruszek, ale nie tylko. Co proponują jedne z najlepszych pizzerii w Polsce?

Sezonowa pizza ''Noce'' w katowickiej pizzerii z pizzą neapolitańską Vera Napoli to pizza m.in. z własnej roboty pesto z orzechów włoskich i pikantnym węgierskim salami z Mangalicy.''Speck e porcini'' to kompozycja z serem Provolone Bocce i leśnymi grzybami na maśle z pietruszką. Po piecu na pizzę trafia włoska wędlina Speck, świeża pietruszka, świeżo mielony pieprz i oliwa extra vergine. 

Na zdjęciu poniżej pizza ''Pera'' z świeżymi gruszkami oraz serami Provolone Bocce, Gorgonzola Dolce DOP i Mozzarella di Bufala. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Warszawska ''Mąka i Woda'' na jesień proponuje pizzę z sosem z pomidorów San marzano, mozzarella di bufala, cebula, papryką i salsiccią

Wegetariańska pizza ''Magic forest'' w Olio WeLovePizzaNapoletana w Krakowie to pizza z borowikami, kremem z borowików, palonym porem i serem Straciatella. 

Wrocławskie Brusco w październiku serwuje pizzę z sosem z dyni i chipotle, speckiem, serem Provolone, granatem i pestkami dyni. 

 Napoli w Gdańsku w sezonowym menu ma pizzę z puree z ziemniaka truflowego, mozzarellą, pancettą i podgrzybkami. 

Ferment pizza i krany w Łodzi podaje pizzę z pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem konfitowanym, tofu, kimchi z dyni Hokkaido, suszonymi pomidorami, piklami z cebuli i kolendra.  

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz