Partnerzy portalu
Pizzerie Papa John’s postawiły na certyfikowane sery włoskie

Pizzerie Papa John’s postawiły na certyfikowane sery włoskie

Autor: horecatrends.pl Data: 26 października 2018 12:34

Pięć certyfikowanych serów włoskich (DOP) na pizzy toskańskiej i ser typu śródziemnomorskiego na pikantnej pizzy śródziemnomorskiej - w nowym menu Papa John’s główną rolę odegrywają sery.

Wyselekcjonowaliśmy pięć różnych serów z różnych regionów Włoch. Łączy je jedna wspólna cecha – zgodność z tradycyjnymi recepturami, stosowanymi w ich wyrobie od pokoleń. Sery, które wybraliśmy pochodzą z czterech regionów Italii: Emilia Romagna, Nizina Padańska w Lombardii i Veneto oraz Sardynia – mówi Joanna Zawada, Dyrektor Marketingu sieci Papa John’s w Polsce.

Wśród nowych serów znalazł się m.in. Pecorino, wytwarzany na Sardynii z mleka owczego. Jest solony ręcznie i leżakuje minimum przez 5 miesięcy. Ze względu na ograniczoną dostępność mleka, ser ten wytwarzany jest jedynie przez 9 miesięcy w roku. Z północno wschodniej prowincji Vicenza pochodzi zaś Provolone – ser z pełnotłustego mleka krowiego, wytwarzany, dojrzewający co najmniej 4 miesiące. Kolejny ser pochodzi spod podnóży Apeninów, gdzie robiony jest z mleka pozyskiwanego z górskich gospodarstw, który również dojrzewa około roku. Nieco krócej trzeba czekać na dojrzałość innego sera – twardego włoskiego sera wegetariańskiego, pochodzącego z wielowiekowego gospodarstwa zakonnego w Lombardii. Ser ten robiony jest z mleka pochodzącego z jednej konkretnej mleczarni  i dojrzewa co najmniej przez 9 miesięcy.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Nieco innym smakiem charakteryzuje się ser, który stanowi ważny składnik nowej pizzy śródziemnomorskiej, czyli świeży, mokry i lekko słonawy biały ser Apetina. Poza nim, na nowej pizzy znajdziemy czarne oliwki, czerwoną cebulę i pomidory. Pikanterii tej kompozycji dodaje pewien ważny i charakterystyczny dla marki Papa John’s dodatek - papryczka pepperoncino.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz