Partnerzy portalu
Po odmrożeniu gastronomii restauratorzy mają nadzieję, że gości będzie coraz więcej Po odmrożeniu gastronomii restauratorzy mają nadzieję, że gości będzie coraz więcej, fot. unsplash/@nickkarvounis

Po odmrożeniu gastronomii restauratorzy mają nadzieję, że gości będzie coraz więcej

Złagodzenie obostrzeń spowodowało, że Polacy mogą już nie tylko zamawiać posiłki do domu, ale także zjeść je w swojej ulubionej restauracji. W każdym lokalu gastronomicznym obowiązuje reżim sanitarno-epidemiologiczny. Restauratorzy, z którymi PAP rozmawiała po pierwszym tygodniu wznowienia działalności, mają nadzieję, że z każdym kolejnym gości będzie coraz więcej.

Autor: PAP Data: 26 maja 2020 09:27

Od 18 maja restauracje, knajpki, bary i kawiarnie znów mogą być otwarte, ale muszą spełnić wytyczne sanitarno-epidemiologiczne. Nakazują one m.in. przestrzeganie w lokalach minimalnej odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego - jest to 1,5 metra. Może to być 1 metr - gdy stoliki są oddzielone przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat. Obsługa musi dezynfekować stoliki każdorazowo po wyjściu gości, którzy zanim do nich zasiądą, powinni odkazić dłonie. Kucharze i kelnerzy muszą pracować w rękawiczkach i maseczkach.

Optymizmu nie brakuje restauratorce Sylwii Shuk z SHUK mezze & bar przy ul. Grójeckiej w Warszawie - lokalu, który skorzystał z pomocy miasta m.in. w obniżeniu czynszu. Jak powiedziała, na początku ubiegłego tygodnia gości było zdecydowania mniej. "Ale w środę wieczorem zaczęli się pojawiać. Widać, że są spragnieni jedzenia, przebywania ze sobą. Wszystko zaczyna się powoli rozkręcać" - mówiła w rozmowie z PAP Sylwia Shuk.

Agata Płocka, która z mężem prowadzi bar Żyrafa na Nowym Świecie, zauważyła z kolei, że najlepiej było pierwszego dnia - przy ponownym otwarciu. "Przyszli wtedy głównie nasi stali klienci, jednak potem do weekendu każdego dnia było ich coraz mniej. W piątek był stosunkowo duży ruch, ale ze dwa razy mniejszy od tego, który miał miejsce w weekendy przed epidemią" - stwierdziła.

Beniamin Bielecki, współwłaściciel warszawskiej restauracji Bibenda, powiedział PAP, że na początku zeszłego lokal był otwarty tylko wieczorami. "Od piątku zaczęliśmy pracować w trybie normalnym. Mamy mniej niż połowę miejsc, ale mamy też ogródki, więc to trochę poprawia naszą sytuację. Ludzie do nas przychodzą i smakuje im" - stwierdził restaurator.

Pogoda potrafi jednak zepsuć frekwencję restauratorom, np. w Łodzi, którzy postawili na ogródki. "W weekend pogoda była niezbyt ciekawa. Niestety, nie było jakiegoś szału, ale pomału widać tendencje wracania do normy. Widać, że ludzie chcą wychodzić" - podkreśliła Olga Czekalska z łódzkiej restauracji Otwarte Drzwi.

Lepszej pogody, która ściągnie turystów do stolicy Tatr, wyglądają też właściciele lokali gastronomicznych w Zakopanem. W sobotę i niedzielę knajpki były zapełnione, jednak w dni powszednie na Krupówkach było pusto. "O ile w weekend funkcjonujemy, to poza nie mamy wielu klientów, bo po spełnieniu obostrzeń właściwie tylko część lokalu jest dostępna dla konsumentów. Teraz są wyłącznie turyści indywidualni, ale na kokosy nie mamy co liczyć" - powiedział PAP manager jednego z barów. Zazwyczaj w ogródku było sześć stolików. Dziś czynne mogą być tylko dwa. "Musząc spełnić kryteria, nie mamy nawet gdzie rozstawić kolejnych stolików" - dodał restaurator z Zakopanego.

W Toruniu otwarcie lokali gastronomicznych spotkało się z bardzo dobrym przyjęciem. "Jest bardzo fajnie, wraca do nas coraz więcej osób. Na początku nieśmiało, ale z dnia na dzień gości przybywa" - powiedziała PAP Jagoda Świetlik z Osterii di Bitondo na Rynku Nowomiejskim. Szef kuchni w tej restauracji, Włoch Cristian Bitondo, wskazał, że dla niego kontakt z gośćmi, możliwość dzielenia się najwyższej jakości włoskimi przysmakami jest najważniejsza, bo taką ma naturę.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. O celach tego przetwarzania zostaniesz odrębnie poinformowany w celu uzyskania na to Twojej zgody. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.