Redakcja serwisu horecatrends.pl razem z Krzysztofem Kalicińskim, konsultantem, wykładowcą Akademii Leona Koźmińskiego, trenerem biznesu i coachem, zaprasza na cykl rozmów/podcastów dotyczących gastronomii zmian i tworzenia trwałych zwinnych biznesów.
Celem naszych spotkań i rozmów jest zebranie doświadczeń, wniosków a także rozwiązań z okresu silnej zmiany i utrudnień rynkowych. Wszystko to w celu próby skonstruowania pewnego wzorca modelu gastronomicznego, bardziej niż do tej pory, odpornego na zmiany i kryzysy rynkowe.
- Dziękuję redakcji za zaproszenie do stworzenia tego cyklu, który jest naszym wspólnym pomysłem. W ciągu mijającego roku komentowałem dla redakcji sytuację branży i pomyśleliśmy wspólnie, że warto zebrać te wszystkie przemyślenia i wnioski w konstruktywny przewodnik. Sytuację w minionym roku traktuję jako impuls, a wnioski z niej płynące mogą dotyczyć każdego kryzysu, mniejszego lub większego. Wnioski, które mam nadzieję pomogą budować bardziej elastyczne, odporne biznesy. Myśląc o cyklu przypomniały mi się domy budowane w Japonii w rejonach aktywnych sejsmicznie. Nikt nie wpadł na pomysł, żeby tam nie budować, buduje się nadal, tylko inaczej. Dosłownie i w przenośni domy są zwyczajnie bardziej elastyczne. Taki powinien być nasz biznes, im bardziej elastyczny tym odporniejszy w każdym obszarze: zespół, koszty, oferta, marketing itp. Co to znaczy elastyczny? Co możemy zrobić? Jak myśleć o naszym biznesie? Jak się zmieniać/zmienić/dostosować? właśnie podczas naszych rozmów spróbujemy to podsumować i zebrać - zapewnia Krzysztof Kaliciński.
W pierwszej części naszych warsztatów zastanowimy się jakie zmiany zaszły w biznesie gastronomicznym od marca 2020 r. Jakie za tym poszły lub powinny pójść zmiany w podejściu do zarządzania przedsiębiorstwem gastronomicznym. Zdemaskujemy deficyty w zarządzaniu lokalami gastronomicznymi, które się wtedy ujawniły. Zastanowimy się które obszary działalności zaliczamy do tych, którymi kierowanie było najtrudniejsze. Wskażemy etapy kryzysu, z jakimi wszyscy przedsiębiorcy gastronomiczni się borykali – zarówno w strefie biznesowej jak i psychologicznej. Jak zarządzać zmianą i sobą w zmianie.
Zapraszamy!
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.