Partnerzy portalu
Marinara i Margherita są papierkiem lakmusowym jakości pizzy w danym lokalu - Najlepsze lokale oferują pizzę gourmet – to coś, czego wcześniej nie było - mówi Marcin Ceran. Fot. Archiwum

Marinara i Margherita są papierkiem lakmusowym jakości pizzy w danym lokalu

- Margherita i Marinara są dla mnie takimi papierkami lakmusowymi tego, jakiej jakości jest ciasto, jak smakują sos pomidorowy i mozzarella - mówi horecatrends.pl Marcin Ceran, autor bloga Pojedzone, administrator grupy na Fb ''Gdzie dobrze zjeść w Katowicach i okolicy''.

Autor: Katarzyna Gubała Data: 08 lutego 2022 15:25

Po raz pierwszy pizzę jadłem... 

- W swoim domu. To była pizza na grubym cieście zrobiona przez mamę albo pizza Dr. Oetkera ze sklepu, odgrzewana w prodiżu, bo nie mieliśmy piekarnika. Idealnie się tam mieściła.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Ostatnio jadłem pizzę w… 

- W Vera Napoli w Katowicach. To była pizza z karty Pizza Napoletana Gourmet z salami z Mangalicy Bio.

Najlepsza pizza w Polsce według mnie jest w… 

- Śląskim trio pizzerii: Vera Napoli w Katowicach, La Fontana w Tychach i Furore w Gliwicach. Te pizzerie z prawdziwą pizzą neapolitańską mają jednego właściciela. Najczęściej jadam w Vera Napoli, gdyż tam mam najbliżej.  

Najlepsza pizza, którą jadłem za granicą to… 

- Pizza w Pizzeria Gino Sorbillo w Neapolu. Zamówiliśmy tam Marinarę, Margheritę i pizzę Gaetano z gorgonzolą i prosciutto cotto. Były znakomite. Całe doświadczenie jedzenia w Gino Sorbillo było rewelacyjne, mimo tego, że mieliśmy ograniczony czas, a na miejsce w lokalu czekaliśmy w kolejce przez godzinę.

W Polsce pizzę powszechnie jemy już od 20-25 lat. Jak postrzegasz rynek pizzy w naszym kraju? Czy on ewoluuje, czy po prostu pojawiają się nowe lokale, nowe kompozycje na pizzach?

- Na początku rynek pizzy był zdominowany przez sieciówki jak Pizza Hut czy Da Grasso, ale zaczęły się pojawiać jakościowe lokale z włoską pizzą – serwujących różną pizzę, głównie tę na cienkim cieście. Zaczęto dbać o składniki: sos pomidorowy, ser. Pizza przestawała się kojarzyć z grubym, ciężkim plackiem, na którym ląduje cokolwiek. Teraz kolejne polskie miasta podbija pizza neapolitańska, a dbałość o składniki jest jeszcze większa. Najlepsze lokale oferują pizzę gourmet - to coś, czego wcześniej nie było. Liczą się nie tylko ciekawe połączenia, ale przede wszystkim jakość.

Jaką pizzę zamawiasz przychodząc pierwszy raz do pizzerii?

- Zawsze zaczynam od klasyki - zamawiam Margheritę albo Marinarę. Jeśli są dobre, to chętnie zamawiam pizze z fajnymi kompozycjami. Jeśli wybieram się ze znajomymi, zamawiamy pizze z sosem pomidorowym i ''białe'', żeby mieć porównanie. Jednak to Margherita i Marinara są dla mnie takimi papierkami lakmusowymi tego, jakiej jakości jest ciasto, jak smakują sos pomidorowy i mozzarella. Podstawowe składniki, które znajdują się na tych pizzach sprawiają, że łatwiej mi skupić się na ocenianiu. Taką zasadę stosuję też w burgerowni - na pierwszy raz najlepiej zamówić podstawowego burgera, żeby dodatki nie zakłócały smaku mięsa i bułki. 

Czy brakowało Ci wyjścia do pizzerii w pandemii, gdy lokale były zamknięte? Zamawiałeś pizzę na wynos?

- Generalnie każda pizza słabo znosi wynosy, ale możemy jej pomóc przez odgrzanie w domu, na patelni pod przykrywką. Można powiedzieć, że to był taki trik, który uratował moje jedzenie prawdziwej pizzy neapolitańskiej niezależnie od lockdownów.

Gino Sorbillo.jpeg

Pizza Gaetano z gorgonzolą i prosciutto cotto w Pizzeria Gino Sorbillo w Neapolu. Fot. Marcin Ceran/Pojedzone

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.