Partnerzy portalu
Pojedzone.pl: W wyborach gastronomicznych często kierujemy się przyzwyczajeniem Marcin Ceran

Pojedzone.pl: W wyborach gastronomicznych często kierujemy się przyzwyczajeniem

Autor: www.portalspozywczy.pl Data: 28 września 2018 10:00

Czy Polacy korzystają z restauracji, bo nie lubią lub nie potrafią gotować czy może wręcz przeciwnie – szukają inspiracji i próbują w domu przygotować posiłki, które im smakowały? O opinię na ten temat poprosiliśmy blogera Marcina Cerana z Pojedzone.pl, który eksploruje śląską scenę gastro.

Z raportu „Polska na Talerzu” opracowanego przez MAKRO Polska, który przedstawia trendy konsumenckie w polskiej gastronomii, wynika, że coraz więcej Polaków korzysta z lokali gastronomicznych. Ten pozytywny trend przybrał także w ostatnim czasie na sile – w 2016 roku było to 74%, w 2017 – 77%, a w 2018 – aż 94% respondentów. W badaniu „Polska na Talerzu 2018” tylko 6% respondentów odpowiedziało, że w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie odwiedziło lokali gastronomicznych, a najczęstszą przyczyną jest fakt, iż wolą domowe jedzenie (62%).

- Nie jestem pewny czy można jednoznacznie określić jak wygląda obraz Polaka chodzącego do restauracji, bo tak na dobrą sprawę są tacy, którzy nie lubią gotować, jak również i ludzie szukający inspiracji w jedzeniu na mieście. Tak samo z tym eksperymentowaniem w kuchni - to już zależy kto jaką kuchnię preferuje w domu. Mi się czasem zdarza odtwarzać smaki miasta, ale to nie znaczy, że nie zrobię klasycznego schabowego od czasu do czasu – potwierdza Marcin Ceran, autor bloga Pojedzone.pl, który eksploruje śląską scenę gastro.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Z drugiej strony widać, że mimo coraz to bardziej egzotycznych restauracji, wciąż na mapie gastronomicznej Polski królują: kuchnia polska, włoska i ewentualnie kebaby…

- Co do królowania danych kuchni jak polska, włoska czy budki z kebabem, to uważam, że ludzie jedzą po prostu to co jest tańsze i nie każdy może sobie pozwolić na bardziej wykwintne dania. Trzeba brać pod uwagę jednak średnie zarobki Polaków i skorelować to z cenami dań w lokalach. Kuchnia polska, włoska czy kebaby są po prostu najbardziej przystępne i nie nadszarpią zbytnio portfela. Prawdopodobnie egzotyczne restauracje są mniej popularne, bo typowy Polak moim zdaniem boi się zbytnio eksperymentować i wychodzić ze swojej strefy komfortu. To i siła przyzwyczajenia - to są główne przyczyny takiego stanu rzeczy – dodaje Marcin Ceran.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz