Partnerzy portalu
Pojedzone.pl: W wyborach gastronomicznych często kierujemy się przyzwyczajeniem Marcin Ceran

Pojedzone.pl: W wyborach gastronomicznych często kierujemy się przyzwyczajeniem

Czy Polacy korzystają z restauracji, bo nie lubią lub nie potrafią gotować czy może wręcz przeciwnie – szukają inspiracji i próbują w domu przygotować posiłki, które im smakowały? O opinię na ten temat poprosiliśmy blogera Marcina Cerana z Pojedzone.pl, który eksploruje śląską scenę gastro.

Autor: www.portalspozywczy.pl Data: 28 września 2018 16:11

Z raportu „Polska na Talerzu” opracowanego przez MAKRO Polska, który przedstawia trendy konsumenckie w polskiej gastronomii, wynika, że coraz więcej Polaków korzysta z lokali gastronomicznych. Ten pozytywny trend przybrał także w ostatnim czasie na sile – w 2016 roku było to 74%, w 2017 – 77%, a w 2018 – aż 94% respondentów. W badaniu „Polska na Talerzu 2018” tylko 6% respondentów odpowiedziało, że w ciągu ostatnich 6 miesięcy nie odwiedziło lokali gastronomicznych, a najczęstszą przyczyną jest fakt, iż wolą domowe jedzenie (62%).

- Nie jestem pewny czy można jednoznacznie określić jak wygląda obraz Polaka chodzącego do restauracji, bo tak na dobrą sprawę są tacy, którzy nie lubią gotować, jak również i ludzie szukający inspiracji w jedzeniu na mieście. Tak samo z tym eksperymentowaniem w kuchni - to już zależy kto jaką kuchnię preferuje w domu. Mi się czasem zdarza odtwarzać smaki miasta, ale to nie znaczy, że nie zrobię klasycznego schabowego od czasu do czasu – potwierdza Marcin Ceran, autor bloga Pojedzone.pl, który eksploruje śląską scenę gastro.

Z drugiej strony widać, że mimo coraz to bardziej egzotycznych restauracji, wciąż na mapie gastronomicznej Polski królują: kuchnia polska, włoska i ewentualnie kebaby…

- Co do królowania danych kuchni jak polska, włoska czy budki z kebabem, to uważam, że ludzie jedzą po prostu to co jest tańsze i nie każdy może sobie pozwolić na bardziej wykwintne dania. Trzeba brać pod uwagę jednak średnie zarobki Polaków i skorelować to z cenami dań w lokalach. Kuchnia polska, włoska czy kebaby są po prostu najbardziej przystępne i nie nadszarpią zbytnio portfela. Prawdopodobnie egzotyczne restauracje są mniej popularne, bo typowy Polak moim zdaniem boi się zbytnio eksperymentować i wychodzić ze swojej strefy komfortu. To i siła przyzwyczajenia - to są główne przyczyny takiego stanu rzeczy – dodaje Marcin Ceran.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.