Zwyciężczyni 7. edycji Top Chef Polska Sylwia Stachyra została wybrana do Top Chef World All-Stars jako reprezentantka Europy Wschodniej. Rywalizuje z 16 top chefami z całego świata.
Zmagania Top Chef World All-Stars ruszyły 9 marca 2023 r. w Londynie. To już 20. edycja popularnego programu kulinarnego.
Udziału w kulinarnych zmaganiach na światowym poziomie Sylwii Stachyrze pogratulowała m.in. Ewa Wachowicz, jedna z jurorek Top Chef Polska:
''Jestem niezwykle dumna, że zwyciężczyni 7. edycji Top Chef Polska została wybrana do Top Chef World All-Stars z całej Europy Wschodniej i tym samym potwierdziła wybory naszego jury! Wojciech Modest Amaro, Maciej Nowak, Robert Sowa''.
I dodała: ''Sylwia w Londynie stanie do rywalizacji o najbardziej prestiżowy tytuł z 16 najwybitniejszymi kucharzami m.in. z Brazylii, Kanady, Meksyku, USA, Niemiec i Francji!''.
Sylwia Stachyra to druga, po Katarzynie Daniłowicz, kobieta, która zwyciężyła w Top Chef Polska. 7. edycja programu, który wygrała miała odbyła się wiosną 2018 r. Sylwia Stachyra miała wtedy 32 lata i swoje życie dzieliła pomiędzy Lublin, skąd pochodzi, a Warszawę. Z wykształcenia jest magistrem prawa, ale jej prawdziwą pasją zawsze było gotowanie.
''(...) ostatecznie zwyciężyła pasja. Sylwia wyjechała do Anglii, gdzie - wbrew rodzicom - ukończyła gastronomię, uzyskując najwyższy kucharski stopień NVQ3, a następnie w Bournemouth otworzyła swoją pierwszą restaurację. Prowadziła ją przez dwa lata. Skutecznie udało się jej połączyć gotowanie z inną pasją - żeglarstwem - i przez jakiś czas pracowała jako private chef na luksusowych jachtach. Spełnieniem innego marzenia była też praca w restauracji „Savoy Grill” jako Chef de Partie pod okiem samego Gordona Ramsaya. Aktualnie jest konsultantem w restauracjach, pomaga układać menu i trenować zespół. Oprócz żeglowania i gotowania wielkimi pasjami Sylwii są TRX, podróże i kuchnia śródziemnomorska'' - informowała o niej produkcja programu.
Na stronie CookShe Sylwia Stachyra w biogramie można przeczytać, że kubki smakowe Stachyry ukształtowały podróże: Anglia, Turcja, Włochy, Monako, Hiszpania, Japonia, Cypr i nie tylko:
''Każdy z tych wyjazdów był przygodą, każdy przepełniony smakiem regionalnych specjałów, aromatem najlepszych przypraw i kolorami lokalnych targowisk. Całą sobą chłonie kuchnie świata, choć nigdy nie jest w pełni usatysfakcjonowana - i wciąż ma apetyt na więcej. Jej pasją jest kuchnia francuska, jej pasją są lokalne składniki, a jej autografem jest szczypta azjatyckich przypraw. Łącząc je tworzy dania, które podbijają podniebienia i serca''.
Obecnie Sylwia Stachyra pracuje jako niezależny konsultant, prowadzi wykłady na Uniwersytecie Lubelskim, projektuje menu degustacyjne oraz realizuje własne projekty
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.