W ogłoszonej właśnie przez prestiżowy włoski przewodnik "50 Top Pizza" liście najlepszych pizzerii w Europie, aż 3 lokale mieszczą się w Polsce, w tym jeden w Warszawie.
Tytuł najlepszej pizzerii w Europie otrzymała Sartoria Panatieri z Barcelony, na drugim miejscu uplasował się lokal o nazwie Bæst z Kopenhagi, a na trzecim - 50 Kalò z Londynu.
Kolejne miejsca z pierwszej dziesiątki to:
4. Via Toledo Enopizzeria, Wiedeń
5. Pizza Zulù, Fürth (Niemcy)
6. Fratelli Figurato, Madryt
7. Forza, Helsinki
8. Napoli on the Road, London
9. nNea, Amsterdam
10. La Balmesina, Barcelona.
Warto zaznaczyć, że europejskie zestawienie nie obejmuje pizzerii z Włoch - dla tych lokali przewidziano odrębny ranking.
W rankingu znalazły się trzy pizzerie z Polski. Najwyżej uplasowała się Ostro. z Gdańska na miejscu 34.
Cztery oczka niżej jest Ciao a Tutti z Warszawy (miejsce 38.).
W zestawieniu znalazła się także Zielona Górka z Pabianic na miejscu 46.
Wszystkie trzy restauracje specjalizują się w pizzy neapolitańskiej. Gdański i warszawski lokal spadły o kilka pozycji względem ubiegłorocznego zestawienia, pizzeria z Pabianic - awansowała.
Specjalne wyróżnienie "Excellent Pizzerias" otrzymała warszawska restauracja Mąka i Woda Żoliborz.
„50 Top Pizza” to organizowany od 2017 roku corocznyplebiscyt, w którym grono ekspertów z Włoch wybiera lokale z całego świata z najlepszą pizzą. Ranking ma swój podział na poszczególne regiony globu. 3 maja ogłoszono listę najlepszych lokali w Europie. Potem będą edycje azjatyckie, amerykańskie czy włoskie. Zestawienie światowego TOP poznamy 13 września.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.