Polskie Skarby Kulinarne to program edukacyjny prowadzony przez sieć hurtowni Makro Polska, który ma na celu zwiększyć świadomość Polaków na temat kulinarnej tradycji naszego kraju. Sprawdzamy, co przygotowały restauracje z Warmii i Mazur.
Restauracja Cudne Manowce w Olsztynie zaprasza m.in. na krem z pokrzyw ze ślimakami w śmietanie czy dzyndzałki warmińskie ze skrzeczką. Specjalizuje się w kuchni Warmii i Mazur.
Refektarz w Zamku Ryn oferuje gościom m.in. flaczki z lina.
Sztandarowym daniem restauracji Tawerna Dezeta na Mazurach jest mazurska zupa rybna przygotowana na 3-4 rybach czy mazurskie farszynki - danie z ziemniaków faszerowane duszoną pokrzywą z czosnkiem, cebulą i majerankiem.
Kawiarnia Moja w Olsztynie zaprasza z kolei na słodkości, zwłaszcza na marcepan królewiecki.
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.