Restauracja Da Vinci, zlokalizowana w Podzamczu Chęcińskim, zajęła pierwsze miejsce w regionie świętokrzyskim i drugie w Polsce w plebiscycie na Najlepszą Restaurację 2023 organizowanym przez festiwal Polskie Skarby Kulinarne.
Restauracja Da Vinci otrzymała 1065 głosów i zajęła tym samym drugie miejsce w kraju oraz pierwsze w regionie. To jedyny świętokrzyski lokal, który zakwalifikował się ze względu na liczbę głosów.
- To bardzo duże wyróżnienie, ponieważ festiwal Polskie Skarby Kulinarne jest ogólnopolski i trwa już od wielu lat ciesząc się renomą. Jest nam niezmiernie miło, że nasi konsumenci nas docenili. Ponad 1000 głosów to liczba oszałamiająca, zwłaszcza, że żadna inna restauracja w Kielcach czy Świętokrzyskiem nie uzyskała więcej niż 100 głosów – mówi Renata Kamienik, właścicielka restauracji Da Vinci.
Kuchnia polska to znak rozpoznawczy restauracji Da Vinci. - Festiwal brał pod uwagę właśnie dania kuchni polskiej. W naszej karcie jest kilka takich pozycji, które cieszą się ogromnym uznaniem wśród gości. To między innymi śledź marynowany w soku z buraków z sałatką z pieczonego selera i ogórka kiszonego, tatar klasyczny z polędwicy wołowej z chipsami z podgardla wędzonego oraz z piklami. Wśród zup proponujemy krem z kiszonej kapusty oraz flaki z boczniaków, a z dań głównych polecamy spróbować długo gotowanej wołowiny z puree chrzanowym i karmelizowanymi marchewkami w sosie demi-glace z gotowanych kości. Daniem, które również skradło serca gości jest sandacz podany na tarcie z pora z sosem limonkowym – wylicza szef kuchni Sebastian Strójwąs.
Oprócz kuchni polskiej Da Vinci serwuje również dania śródziemnomorskie.
"
Nie przegap najważniejszych wiadomości