Partnerzy portalu
Ponad 30 proc. urazów w branży HoReCa ma miejsce w wakacje Pracownicy branża HoReCa są narażeni na różnego rodzaju choroby zawodowe, wynikające ze specyfiki wykonywanych obowiązków. Fot. Shutterstock

Ponad 30 proc. urazów w branży HoReCa ma miejsce w wakacje

Autor: Oprac. KG Data: 18 lipca 2022 12:00

Wakacyjne miesiące to czas, w których najwięcej osób pracujących w HoReCa doznaje urazów. Najczęściej są to urazy kończyn - złamania i zwichnięcia, jakie powstały wskutek uderzenia z nieruchomym obiektem.

  • 33,7% poszkodowanych w wypadkach przy pracy w branży HoReCa doznaje urazów od czerwca do sierpnia
  • Są to najczęściej urazy kończyn, skutkujące złamaniem czy zwichnięciem
  • Większość z urazów wiąże się z czasową niezdolnością do pracy

Wakacje to okres szczególnego natężenia pracy w branży HoReCa. Nic zatem dziwnego, że czerwiec, lipiec i sierpień to miesiące, w których najwięcej osób doznaje urazów w tym sektorze. Analizując dane Głównego Urzędu Statystycznego, widać, że aż 33,7% poszkodowanych ulega wypadkom przy pracy właśnie w tym okresie - czytamy w komunikacie prasowym

Urazy dotyczą przede wszystkim kończyn - 81% przypadków. Najczęściej w wyniku zderzenia lub uderzenia w nieruchomy obiekt (34%). W efekcie 35% poszkodowanych boryka się ze złamaniami, przemieszczeniami, zwichnięciami czy skręceniami rąk bądź nóg.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Xenia Kruszewska, dyrektor Działu Ubezpieczeń Zdrowotnych w SALTUS Ubezpieczenia wskazuje, że niezależnie od powagi wypadku, większość z nich wiąże się z czasową niezdolnością do pracy. W branży HoReCa to średnio nieco ponad 40 dni, co w okresie szczególnego natężenia pracy może stanowić istotny problem.

- Dlatego szybka pomoc i podjęcie rehabilitacji po urazie są kluczowe. Niestety w tej drugiej kwestii nie zawsze można liczyć na sprawne działanie publicznej służby zdrowia. Nie dziwi mnie zatem fakt, że coraz więcej pracodawców z sektora decyduje się zapewnić pracownikom dostęp do świadczeń prywatnych - mówi Xenia Kruszewska.

Zwraca uwagę, że wypadki to nie jedyny problem zdrowotny, z którym trzeba się zmierzyć w hotelarstwie i gastronomii. 

Choroby zawodowe pracowników HoReCa

Pracownicy branża HoReCa są narażeni na różnego rodzaju choroby zawodowe, wynikające ze specyfiki wykonywanych obowiązków. Należą do nich m.in.:

  • zatrucia,
  • problemy układu oddechowego (przede wszystkim o podłożu alergicznym),
  • przewlekłe choroby układu ruchu (np. zapalenia ścięgna, łąkotki, uszkodzenia torebki stawowej),
  • ubytki słuchu spowodowane pracą w ciągłym hałasie,
  • choroby kręgosłupa wynikające z dźwigania i ciągłej pracy w pozycji stojącej,
  • choroby skóry (przede wszystkim poparzenia),
  • choroby zakaźne (na skutek kontaktu z dużą liczbą osób).

Ponadto specyfika obowiązków, wykonywanych przez pracowników branży HoReCa często wymaga nadwyrężania głosu. A to oznacza, że do chorób zawodowych w tym sektorze można też zaliczyć schorzenia narządów głosu. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz