Restauracje z Poznania zostaną uwzględnione w najbliższym wydaniu tego prestiżowego zestawienia. To trzecie polskie miasto, które zostanie ocenione przez słynnych inspektorów - informuje za wydawcą przewodnika Michelin Urząd Miasta Poznań.
Wydawnictwo Michelin ogłosiło nawiązanie współpracy z Polską Organizacją Turystyczną, dzięki której najnowsza edycja kulinarnego przewodnika zostanie wzbogacona o rekomendacje z Poznania - informuje poznański ratusz.
- To doskonała wiadomość - mówi Jacek Jaśkowiak, prezydent Poznania. - Przewodnik Michelin jest najbardziej prestiżowym tego typu wydawnictwem na świecie. To, że najważniejsi recenzenci kulinarni zdecydowali się odwiedzić Poznań, świadczy o wysokim poziomie lokalnej gastronomii. To najlepszy dowód na to, że u nas można dobrze zjeść!
Poznań to trzecie polskie miasto po Warszawie (dołączyła w 1997 r.) i Krakowie (od 2008 r.), które trafi na karty czerwonego przewodnika.
- Gastronomiczna oferta Poznania została dostrzeżona przez najważniejszy przewodnik kulinarny na rynku. Świadczy to ogromnym potencjale naszej oferty. Właśnie dołączyliśmy do gastronomicznej czołówki, do grona miast, które każdy smakosz powinien odwiedzić - mówi Jan Mazurczak, prezes Poznańskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej (PLOT), odpowiedzialnej między innymi za promocję kulinarnej oferty miasta.
I dodaje: - Od wielu lat oferta kulinarna Poznania zyskiwała popularność i stawała się coraz ważniejszym elementem wyboru kierunku podróży. Dziś kulinaria są jednym z głównych argumentów przemawiającym za wizytą w naszym mieście i mamy wrażenie, że wkrótce staną się tym wiodącym.
Przewodnik Michelin pojawia się na rynku od 1900 roku i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie. Stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji. W tej edycji Michelin Guide objął swym zasięgiem 62 regiony i miasta, z czego aż 30 znajdujących się w Europie – przypomina Polska Organizacja Turystyczna.
- Pragnę pogratulować Polskiej Organizacji Turystycznej podjęcia wyzwania i wprowadzenia Polski do grona krajów objętych selekcją Przewodnika Michelin. W pierwszym etapie w prestiżowym zestawieniu pojawią się trzy polskie regiony, a kolejne dołączą do nich w następnych latach. Z punktu widzenia sektora HoReCa to ogromna szansa, ale i motywacja do wprowadzenia turystyki gastronomicznej na jeszcze wyższy poziom, między innymi dzięki szkoleniom podnoszącym kwalifikacje i umiejętności szefów kuchni - mówi prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej i wyłączny partner Przewodnika Michelin w Polsce Maciej Dobrzyniecki.
Wydawcy Przewodnika Michelin przypominają, że przygodę z polską gastronomią rozpoczął w 1997 r. od Warszawy. W 2008 r. dołączył do niej Kraków. Teraz czas na Poznań,
„Ze swoim Starym Rynkiem - jedną z jego perełek - i pełnymi uroku uliczkami, Poznań jest miastem, które nasi inspektorzy z przyjemnością zwiedzali. Jej kuchnia odzwierciedla kosmopolityczny światopogląd, z wpływami rozciągającymi się od Włoch po Japonię, i chociaż szefowie kuchni szanują tradycyjne przepisy, nie boją się ich interpretować w nowoczesny sposób” - komentuje Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników MICHELIN.
Na rok 2023 Przewodnik MICHELIN nawiązał współpracę z Polską Organizacją Turystyczną w celu sfinansowania cyfrowych kampanii komunikacyjnych w celu promowania na świecie wybranych przez Przewodnik MICHELIN Warszawy, Krakowa i Poznania - czytamy też w aktualnościach na stronie Guide Michelin.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.