Partnerzy portalu
Pracownik poszukiwany, czyli trudny rynek pracy w gastronomii fot. shutterstock

Pracownik poszukiwany, czyli trudny rynek pracy w gastronomii

W prawie w całym kraju pracodawcy poszukują pracowników do restauracji, kawiarni czy cateringu. Problem stanowi nawet zatrudnienie pomocy kuchennych czy kucharzy z niewielkim doświadczeniem.

Autor: horecatrends.pl Data: 12 września 2019 07:46

Według prognoz Barometru Zawodów na 2019 w 8 województwach zachodniej i południowej Polski panuje deficyt chętnych, aby wykonywać zawód kelnera i barmana. Nie łatwiej jest ze znalezieniem pomocy kuchennych – osób gotowych do pracy na tym stanowisku brakuje w 7 województwach na zachodzie kraju. Ogromnym problemem dla lokali gastronomicznych w całym kraju jest także zatrudnienie kucharzy, nawet tych z niewielkim doświadczeniem.

Dlaczego brakuje rąk do pracy w tych zawodach? Praca jest ciężka i wymaga wielogodzinnego wysiłku. W dodatku często staje się prawdziwą szkołą życia. – Jak w większości zawodów, praca z klientem jest dość wymagająca i uczy młodego człowieka cierpliwości i pokory. Jak wiadomo „klient nasz Pan”, a chcąc otrzymać napiwek, kelner czy barman musi być uprzejmy i spokojny, nawet w sytuacjach, kiedy wydaje się to bardzo trudne – mówi Kamila Gutowski, współwłaściciel agencji pracy tymczasowej Skills Net.

Większość młodych osób decydujących się na pracę w gastronomii myśli przede wszystkim o zarobkach. Choć stawka godzinowa nie jest zbyt wysoka, można dorobić napiwkami. O ile jednak w wielkich miastach mogą być one atrakcyjne, o tyle w mniejszych jest dużo gorzej. Na największe napiwki mogą liczyć kelnerzy modnych miejscówek, do których często ustawiają się długie kolejki. Nie każdy ma jednak takie szczęście, by trafić w takie miejsce.

Pozytywnym aspektem rosnącego zapotrzebowania na kucharzy, kelnerki czy barmanów, jest wzrost średnich stawek godzinowych oferowanych na tych stanowiskach. W aplikacji Kiwi Jobs w ofertach zamieszczanych w branży gastronomicznej pod koniec 2017 roku średnia stawka za godzinę pracy wynosiła mniej niż 15 zł netto, podczas gdy w marcu 2018 wzrosła do 16,7 zł netto. Najwyższe średnie stawki były oferowane w czerwcu ubiegłego roku, kiedy pracownik aplikujący na stanowisko w gastronomii mógł liczyć przeciętnie na 17 zł netto za godzinę.

Z kolei OLX podaje, że tegoroczne średnie wynagrodzenie za pracę sezonową wynosi 15 zł brutto, choć można znaleźć oferty w wysokości nawet 20 zł netto. Poza tym firmy coraz częściej zachęcają kandydatów do podjęcia współpracy, oferując im benefity różnego rodzaju. Wśród najpopularniejszych znajdują się darmowe dojazdy do pracy czy niskopłatne, bądź bezpłatne zakwaterowanie czy wyżywienie.

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

komentarze

  • Robert

    z tego co widać na rynku, wiele osób woli pracować za granicą. Zarobki są tam znacznie wyższe, a i siła nabywcza euro również. To jest wg. mojej opinii główny powód.
  • Gość

    Nie wiem czy to prawda..córka szuka pracy do kuchni na weekendy ma 1i lat i nikt nie jest zainteresowany ponieważ jeszcze chodzi do technikum. .więc gdzie poszukują w Warszawie na pradze południu?

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.