Partnerzy portalu
Prezes Ed Red: uświadomiłem sobie, że nie chcę już być restauratorem Grzegorz Kłos, prezes Ed Red był restauratorem, teraz produkuje żywność premium w puszkach/fot. PTWP

Prezes Ed Red: uświadomiłem sobie, że nie chcę już być restauratorem

W pandemii marka Ed Red z restauracji przekształciła się w producenta żywności premium. Podczas HorecaTrendsTalks, w ramach Forum Rynku Spożywczego i Handlu 2021 opowiedział o tym Grzegorz Kłos, prezes Ed Red.

Autor: Magdalena Brzózka; www.horecatrends.pl Data: 21 listopada 2021 20:50

Ed Red w pandemii wykorzystał nośność i rozpoznawalość marki, która kojarzyła się z mięsem. - Wykorzystaliśmy nasze doświadczenie w obróbce mięsa i rzemiośle i stworzyliśmy produkt spożywczy. Wszystko wydarzyło się bardzo szybko - mówi Grzegorz Kłos. 

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Ed Red - kiedyś restauracje, dzisiaj puszki z żywnością premium

- Nasze puszki to dania mięsne z sosem, z dodatkami, o charakterze restauracyjnym.  Pilnujemy, żeby te receptury były utrzymane. Pracujemy nad zmianami na poziomie technologii i uczymy się sprzedaży tego produktu. Co ciekawe okazało się, że nie ma podobnych produktów zbyt wiele na świecie. Mamy w ofercie 16 różnych wariantów smaków, w tym 2 wegetariańskie - mówi Grzegorz Kłos. 

Ed Red - od restauracji do puszek z żywnością premium

Grzegorz Kłos był restauratorem przez 20 lat, tworzył głównie sieci ale też pojedyncze projekty. Ed Red to była droga restauracja premium o dużych powierzchniach. - Kiedy przyszła padnemia sponiewierało nas emocjonalnie. Pierwszy plan był taki, żeby ratować się i przeczekać. Na szczęście, byłem wówczas w takim punkcie życia prywatnie, że dość dużo pracowałem ze swoimi emocjami i kiedy poczułem niezdrową euforię, że damy radę, nie poddamy się, uświadomiłem sobie, że pod tym kryje się głęboki lęk i że zaczynamy działać nie do końca racjonalnie - przyznał podczas FRSiH Grzegorz Kłos.

Po pierwszym lockdownie Ed Red na moment uruchomił lokal w Krakowie, jednk nie w pełnym wymiarze. - I później już się nie otworzyliśmy. Z dwóch powodów. Po pierwsze dlatego, że puszki okazały się sukcesem i było sporo pracy. A po drugie dlatego, że moi wieloletni pracownicy przyszli do mnie i powiedzieli, że nie chcą już pracować w gastronomii, że odpowiada im nowy format pracy. Oni pierwszy raz, po wielu latach w gastronomii zaczęli wracać po pracy do domów o 18.00, a weekendy spędzali z rodziną. Wtedy uświadomiłem sobie, że ja już też nie chcę być restauratorem. To była świetna przygoda, jednak na ten moment obecna formuła pracy bardziej mi  odpowiada. Ed Red był restauracją, teraz jest producentem żywności i już raczej nie będziemy łączyć tych funkcji - zapewnia Grzegorz Kłos.

 


 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz

Drogi Użytkowniku!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych możemy przetwarzać Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane dodatkowo jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do odwołania zgody oraz prawo sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem.

W dowolnym czasie możesz określić warunki przechowywania i dostępu do plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej.

Jeśli zgadzasz się na wykorzystanie technologii plików cookies wystarczy kliknąć poniższy przycisk „Przejdź do serwisu”.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.