W amerykańskiej gastronomii rozpętała się burza po tym, jak rząd ogłosił, że rozważa wprowadzenie zakazu używania kuchenek gazowych w restauracjach.
Jak podają zagraniczne media, amerykańscy szefowie kuchni oraz restauratorzy są bardzo zaniepokojeni informacjami o możliwym zakazie korzystania z kuchenek gazowych.
Gospodarz Top Chef, Tom Colicchio, przewidział, że producenci pieców prawdopodobnie zaczną przyjmować szefów kuchni, którzy chcą włączyć palniki indukcyjne do swoich kuchni w związku z mówieniem o zakazie używania kuchenek gazowych - czytamy w artykule na portalu Foxnews.com
Zdaniem ekspertów gotowanie na kuchni indukcyjnej na dłuższą metę oszczędza pieniądze w restauracji. Jednak szefowie kuchni, którzy specjalizują się w kuchni azjatyckiej prawdopodobnie nigdy nie poddaliby się kucharzom indukcyjnym, ponieważ gotowanie na kuchence gazowej ma zasadnicze znaczenie dla sposobu, w jaki rozwijają się smaki. Dodatkowo restauratorzy i kucharze są również zaniepokojeni kosztami przebudowy kuchni na elektryczne.
Czytaj więcej na Foxnews.com.
Nie przegap najważniejszych wiadomości
Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.