Przed lokalami powstają pierwsze ogródki gastronomiczne Przed lokalami powstają właśnie ogródki gastronomiczne. Restauratorzy chcą ruszyć z nimi jak najszybciej. Fot. Katarzyna Gubała/PTWP

Przed lokalami powstają pierwsze ogródki gastronomiczne

Autor: KG/horecatrends Data: 28 marca 2022 08:00

Pierwsze marcowe ogródki gastronomiczne to raczej kilka stolików wystawionych na zewnątrz, ale widać już powstające konstrukcje ogródków, które będą działać aż do jesieni. Czy powtórzą się zeszłoroczne trendy: boho, huśtawki, zieleń i sznury lampek?

W wielu przypadkach ogródek gastronomiczny przekracza powierzchnią macierzysty lokal. Tak jest w Kafej - kultowym lokalu z coffee speciality, własnymi wypiekami i śniadaniami w Katowicach. Ogródek, który stanął przed Kafejem miał stoliki, bar z wysokimi krzesłami, zadaszenie i ''ścianki'' z siatki. Do tego ozdoby: lampiony, wstążki i sznury świateł. Na otwarcie ogródka w 2021 r. przygotowano również nowe menu - z rozbudowaną kartą koktajli. Projektując ogródek na nowy sezon, Kafej spytał w swoich mediach społecznościowych, co warto poprawić w działaniu ogródka. Wśród zgłoszeń znalazły się m.in. lepsze zabezpieczenie przed gołębiami.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

Ogródek lokalu Bułka z masłem przy pl. Solnym we Wrocławiu to przykład modnego trendu boho. Łapacze snów, rattanowe meble, lampy z naturalnych materiałów, zwiewne tkaniny i sznury lampek zamieniają miejski ogródek gastronomiczny w zaczarowany świat. 

Poznańska kawiarnia Bardzo właśnie wzmacnia zespół przed sezonem wiosenno-letnim. W zeszłorocznym zdjęciu ogródku tego lokalu można zobaczyć kolejny ogródkowy trend - hamaki, które kojarzą się z beztroską i wakacjami.

Ogródek krakowskiej klubokawiarni Mleczarnia jest usytuowany na zadrzewionym dziedzińcu. Wygodniejsze niż naturalne podłoże podesty pojawiają się tylko gdzieniegdzie, a lokal stawia na proste, drewniane meble. Tu rządzą naturalne rośliny, które będą zmieniać wygląd ogródka od wiosny do później jesieni. 

Ogródek wine baru, restauracji i sklepu Alewino wykorzystuje potencjał dziedzińca zabytkowego domu Józefa Ignacego Kraszewskiego w sercu Warszawy. Dziedziniec przykryty jest drewnianym podestem. W roli głównej występuje zieleń - drzewa i krzewy oraz zioła w skrzynkach. Do tego proste meble łączące drewno i metal. Część ogródka osłoniona jest żaglem przeciwsłonecznym.

Warszawski lokal z wegańską i wegetariańską kuchnią Peaches Gastro Girls wyróżnił swój ogródek kolorem. ''Ale energetycznie!'' - zachwycają się goście lokalu przy Mokotowskiej.

Bistro Mojego Brata w swoim ogródku na potężnym tarasie stawia na białe meble, wielkie donice i lampy, które zestawia z bujną zielenią. W ogródku zawieszono też białą drewnianą ławkę-huśtawkę.

 

 

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

dodaj komentarz