Przedświąteczny boom na pracowników tymczasowych w HoReCa



PulsHR - 23 grudnia 2019 09:36


W okresie przedświątecznym przybywa ofert pracy tymczasowej. Badania pokazują, że najwięcej w tym czasie potrzeba pracowników w branży budowlanej, HoReCa i w dystrybucji, a także w sektorze handlu i usług.

Popyt na pracę tymczasową zaczyna się już w listopadzie i utrzymuje do połowy grudnia. Prym wśród sektorów, w których potrzeba najwięcej pracowników tymczasowych, wiedzie dystrybucja. Potrzebni są magazynierzy, pracownicy sortowni, dystrybutorzy towaru. Wzrasta też zapotrzebowanie na pracowników w gastronomii, bo Polacy coraz częściej, chcąc zaoszczędzić czas na świątecznych przygotowaniach, kupują gotowe dania.

– Praca tymczasowa to jedna z form elastycznego zatrudnienia, polegająca na dostarczaniu do firm pracowników gotowych do świadczenia pracy. Agencja pracy tymczasowej rekrutuje fachowców, podpisuje z nimi umowę, wysyła na odpowiednie dla stanowiska badania lekarskie i następnie oddelegowuje do pracy w danej firmie – wyjaśnia Magdalena Maraszkiewicz, Key Account Manager w agencji zatrudnienia Jobs Plus.

Restauracja, bar, kawiarnia - szukasz lokalu do wynajęcia lub na sprzedaż? Zobacz oferty na PropertyStock.pl

– Są sektory, jak właśnie gastronomia czy hotelarstwo, w których pracodawcy wyjątkowo cenią sobie tę formę zatrudnienia – głównie ze względu na sezonowość branży i rosnące zapotrzebowanie na pracowników w pewnych okresach. Co roku odnotowujemy duże zainteresowanie tą usługą w naszej agencji – mówi Magdalena Maraszkiewicz.

Więcej na pulshr.pl